Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η χειρότερη επίδοση

Δώδεκα θέσεις έχασε η Ελλάδα στη φετινή λίστα του World Economist Forum που κατατάσσει τις χώρες του πλανήτη με βάση την ανταγωνιστικότητά τους, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ειδικότερα, η Ελλάδα «έπεσε» φέτος στην 83η θέση από την 71η που ήταν πέρσι, κάτω από χώρες όπως η Μποτζουάνα, η Ναμίμπια, η Ρουάντα, το Καζακστάν, το Βιετνάμ και το Πουέρτο Ρίκο.
Εξάλλου, το εύρος την κρίσης στην Ελλάδα αποτυπώνεται για ακόμα μία φορά σε βασικούς τομείς της αγοράς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 8,6% τον Ιούλιο, ενώ από την αρχή του έτους η πρώτη φθάνει το 6,3%.

Μείωση κατά 2,1% κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο, ενώ εντυπωσιακή πτώση κατά 35,4% κατέγραψε το ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των αυτοκινήτων.

Φωτεινή αχτίδα, πάντως, αποτελεί η τελευταία έκθεση του οίκου Fitch ο οποίος στην τελευταία έκθεσή του δίνει εύσημα στην Ελλάδα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωζώνη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2011, καθώς τα κράτη - μέλη ανταποκρίνονται με διαφορετικό βαθμό στην ανάγκη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και επί της ουσίας οι μόνες χώρες που έχουν λάβει μέτρα είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomgerg ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν αποπνέουν πλέον φόβο και ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά κάλυψης του στόχου μείωσης του ελλείμματος φέτος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδούλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο πλαίσιο των σχεδίων του για μηνιαίες δημοπρασίες με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων, ο ΟΔΔΗΧ προχωράει στις 14 Σεπτεμβρίου στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων.

πηγή-skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου