Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Άξελ Βέμπερ: «Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα χρεοκοπήσει»

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει εξαίρεση», τονίζει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, κάνοντας λόγο για «σημαντική επιτυχία» του προγράμματος. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άξελ Βέμπερ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης.

Μιλώντας σήμερα στο European Business School, ο κ. Βέμπερ είπε ότι αν και οι αγορές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

«Χρεοκοπία χώρας της Ευρωζώνης δεν θα υπάρξει», είπε, προσθέτοντας ότι «δόθηκαν μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, αλλά με αυστηρούς όρους».

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει εξαίρεση», είπε σχετικά με το πακέτο των 110 δισ. ευρώ που δόθηκε από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναφορικά με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι δεν έχει λήξει και θα πρέπει να αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι κανόνες εποπτείας, ώστε να μη μπορούν να τους παρακάμψουν οι τράπεζες.

Είπε, επίσης, ότι οι αρχές θα πρέπει να βρουν τρόπο για να εμποδίσουν τις τράπεζες να γίνουν πολύ μεγάλες, ώστε μία αποτυχία τους να θέσει σε κίνδυνο όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παράλληλα, ο Γερμανός τραπεζίτης απένειμε τα εύσημα στη χώρα μας, λέγοντας πως η Ελλάδα έκανε το «σωστό» και εκτίμησε πως υπάρχει «σημαντική επιτυχία» στο ελληνικό πρόγραμμα αυτή τη χρονιά, ενώ δήλωσε πως η διεθνής πίεση θα βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης ο πρόεδρος της Bundesbank σημείωσε ότι θα χρειαστεί η επέκταση του ρυθμιστικού ελέγχου στο μέλλον καθώς η επιρροή τους έχει αυξηθεί.

πηγή-kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου