Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Εισαγγελική έρευνα για το πραξικόπημα του '80 στην Τουρκία

Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους του πραξικοπήματος στην Τουρκία το 1980, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα Milliyet. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα την τουρκική εφημερίδα, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για το ρόλο του...
στρατηγού Κενάν Εβρέν και μετέπειτα προέδρου της Τουρκίας καθώς και για τον πρώην επικεφαλής του Ναυτικού Νετζάτ Τουμέρ και τον πρώην αρχηγό της αεροπορίας Ταχσίν Σαχινκαγιά.

Είχαν προηγηθεί αγωγές από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεμονωμένων ατόμων, μια μόλις ημέρα, τη Δευτέρα, από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα.

Ο φάκελος για το ρόλο των τριών ανδρών ανοίγει, αναφέρει η Milliyet, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει αποφασιστεί για το εάν η δικαιοσύνη θα κινηθεί εναντίον τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει δηλώσεις από επίσημους φορείς γι΄αυτή την εξέλιξη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση δεν θα φτάσει ποτέ στο δικαστήριο.

Στο πραξικόπημα του 1980 περίπου πενήντα άνθρωποι εκτελέσθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες συνελήφθησαν, εκ των οποίων αρκετοί βασανίστηκαν, εκατοντάδες πέθαναν και πολλοί εξαφανίσθηκαν.

Ο Εβρέν, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της Τουρκίας έως το 1989, έχει υπερασπισθεί το πραξικόπημα λέγοντας ότι αυτό έθεσε τέλος στην πολυετή σύγκρουση μεταξύ αριστερών και δεξιών παρατάξεων κατά την οποία τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου