Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Βία στα γήπεδα: της κάνανε μπου!

Του Άλκη Γαλδαδά από το protagon.gr

Το πρόβλημα που ονομάζεται «βία στα γήπεδα», άλυτο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και είκοσι χρόνια, από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα το έχουν «λύσει» ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Μπιτσαξής μαζί με τον κ. Γερουλάνο, ο προηγούμενος Υφυπουργός Προ(στασίας του) Πο(λίτη), κ. Βούγιας, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π., ο τωρινός Υφυπουργός κ. Νικητιάδης και τώρα ανακατεύτηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όλες αυτές οι (άκαρπες) προσπάθειες μού τις προσπάθειες για να λυθεί το Κυπριακό. Και εκεί έχουν ανακατευτεί κατά καιρούς διάφοροι (μέχρι και ο Νταλάρας) αλλά μόνο λόγια έχουμε εισπράξει. Βέβαια το Κυπριακό σε λίγο θα έχει λυθεί διότι το θέλουν δυνάμεις εκτός Ελλάδος. Οι ταραχές όμως μέσα και λίγο έξω από τα γήπεδα δεν πρόκειται να κοπάσουν ακόμη και με συγκεντρώσεις όπως αυτή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θεσμικά σεβαστός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ κόσμο, από προπονητές όπως οι Μπάγεβιτς, Σάντος και Βαλβέρδε, ποδοσφαιριστές, Πιλάβιοι, Μαρινάκηδες φυσικά, ο Υπουργός ο αρμόδιος για την Τάξη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας και αρκετοί πολιτικοί με διάφορες ιδιότητες αλλά δυστυχώς με ελάχιστες γνώσεις γύρω από το θέμα.

Χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος του Προέδρου της Δημοκρατίας για το φαινόμενο ήταν η αποστροφή του προς τον υπουργό Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού Ανδρέα Λοβέρδο: «Τι θα κάνουμε;», για να απαντήσει ο υπουργός: «Θα το πατάξουμε το φαινόμενο, αλλά χρειαζόμαστε και την ομπρέλα σας» ενώ την ίδια στιγμή ο αρχηγός της Αστυνομίας έλεγε: «η βία στα γήπεδα έχει αλλάξει ποιοτικά, καθώς στις τάξεις των χούλιγκαν έχουν παρεισφρήσει ομάδες αναρχικών και νεοφασιστών».

Σε επισήμανση του Προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου ότι η Αστυνομία δεν προβαίνει σε συλλήψεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε Σαββατοκύριακο το σύνολο της αστυνομικής δύναμης να βρίσκεται στα γήπεδα και επανέφερε το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Καταλαβαίνει δηλαδή ο κάθε αναγνώστης πόσο ο ένας πετάει την καυτή πατάτα στον διπλανό του μέχρι αυτή να φθάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα να χαθούν. Και μετά αφού όλοι «ανησύχησαν», έβγαλαν φωτογραφίες και διαλύθηκαν ησύχως, που θα έλεγε και η Αστυνομία.

Άλλη μια συνάντηση δηλαδή χωρίς αποτέλεσμα. Τόσο που να λες κρίμα και το ρεύμα που έκαψαν οι πολυέλαιοι. Και θα το εξηγήσω για όποιον δεν βαρέθηκε να βλέπει τις λύσεις να περνούν από μπροστά του και τίποτα να μη γίνεται. Ποδοσφαιριστές παλαίμαχοι και εν ενεργεία δεν γουστάρουν τους χούλιγκαν, αυτό είναι δεδομένο αλλά λίγα μπορούν να κάνουν γι αυτό. Οι πρόεδροι των ομάδων έχουν τους δικούς τους λόγους να ασκούν αμφιλεγόμενη πολιτική.

Υπάλληλοι του προηγούμενου προέδρου του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε πούλμαν του Παναθηναϊκού (ποτέ δεν μάθαμε αν καταδικάστηκαν), ο σημερινός πρόεδρος του Ολυμπιακού λίγες ημέρες πριν αναστάτωσε το πρωτάθλημα με δηλώσεις που δεν θα τις έκανε ούτε μαθητής του Δημοτικού, φανατικός με την ομάδα του, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού μόνο αυτός και τρεις φίλοι του είδαν ότι ήταν πέναλτι, οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι ξέρουν κάθε φορά πού δίνουν τα εισιτήρια όταν αυτά είναι λιγοστά και μετρημένα και στις εξέδρες εμφανίζονται οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της ομάδας, ο Ζαγοράκης έτρεχε την άλλη φορά στη ΓΑΔΑ για να απελευθερώσει κάποιους ταραξίες Παοκτσήδες, ο Τσακίρης στον Πανιώνιο αν δεν τους είπε να ξηλώσουν το γήπεδο δεν καταδίκασε τουλάχιστον τους χουλιγκάνους γιατί υπερασπίστηκαν την τιμή της ομάδας όπως τον ακούσαμε όλοι να λέει, ο Μπάγεβιτς θα μπορούσε να βοηθήσει να βρεθούν αυτοί που του επιτέθηκαν αλλά δεν είδαμε ακόμη να το κάνει. Άραγε να ήξερε κάτι για όλα αυτά ο αγαθός Πρόεδρος της Δημοκρατίας;


Και πηγαίνουμε στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Εδώ έχουμε ΤΟ δούλεμα από μέρους του. Τι μας είπε; Πρώτα ότι υπάρχουν στους οπαδούς μέσα αναρχικοί και ακροδεξιοί. Και λοιπόν; Η ιδεολογία τους εμποδίζει την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της; Το χειρότερο όμως το ξεφούρνισε μετά. Για να φύγει από την Αστυνομία η ευθύνη, μίλησε για «ηλεκτρονικό εισιτήριο», με άλλα λόγια, αν ξέραμε εμείς οι αστυνομικοί ποιος κάθεται σε κάποια θέση θα μπορούσαμε κάτι να κάνουμε, τώρα όμως δεν μπορούμε. Τι λες βρε άνθρωπε;

Εδώ αυτούς που χτύπησαν τον Μπάγιεβιτς οι αστυνομικοί τους είχαν μπροστά τους και δεν τους έπιασαν και τώρα υπάρχουν και σε βίντεο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο σου φταίει; Στη Νέα Σμύρνη κατέστρεφαν το γήπεδο επί μία ώρα, (που έχουμε πληρώσει και εμείς γι’ αυτό), και πάλι οι Αστυνομικοί αν και παρόντες έκαναν την πάπια.

Και έρχεται τώρα εντελώς ξεδιάντροπα και μας λέει ότι του φταίει πως είναι και ακροδεξιοί ανακατεμένοι; Αφού στον Άγιο Παντελεήμονα κάθε απόγευμα οι ίδιοι πάντα ακροδεξιοί κάνουν τα επεισόδια ενάντια στους μετανάστες και τους υπερασπιστές τους, όλοι τους ξέρουν και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι σχεδόν συνεργάζονται με τους αστυνομικούς. Και ο κ. Οικονόμου συνεχίζει να αραδιάζει αυτά τα παραμύθια (για ασχέτους φυσικά).

Το θέμα όπως έχουμε ξαναγράψει μπορούν να το λύσουν τρία Υπουργεία. Κανένας άλλος, ποδοσφαιριστής, πρόεδρος ομάδας ή υπάλληλος. Αυτό που ο προϊστάμενος Υπουργός του θα θυμίσει στον αρχηγό της Αστυνομίας ποια είναι η δουλειά του και δεν την κάνει (ούτε ανεκτά), το Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα έπρεπε να είχε φτιάξει νόμους για την περίπτωση και να προβλέπεται κοινωνική εργασία για όσους συλληφθούν σε φασαρίες μέσα ή κοντά στα γήπεδα και το Υπουργείο Οικονομικών που θα έπρεπε να κυνηγήσει τους προηγούμενους διότι από ένα σε όχι ανθηρή κατάσταση ποδόσφαιρο χάνει το κράτος χρήματα.

Φόρους (από εισιτήρια, μεταγραφές), συνάλλαγμα (από έσοδα των διεθνών διοργανώσεων) και σε υλικές ζημιές. Και όλοι αυτοί έβγαλαν χθες μόνο φωτογραφίες. Άραγε ποιος συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμμετέχει σε τέτοιες άσφαιρες εκδηλώσεις και να του λέει στο τέλος ο Λοβέρδος να κρατήσει και την ομπρέλα λες και φταίει ο Πρόεδρος που δεν υπάρχουν νόμοι και όρεξη να εφαρμοστούν;

Για να μην πει όμως κάποιος ότι κι εμείς μόνο λόγια είμαστε αυτά που έχουμε επανειλημμένα προτείνει να γίνουν είναι:

• Δημιουργούμε αν δεν υπάρχουν ή ενεργοποιούμε αυστηρότατους νόμους, όπου τν πρώτη φορά θα προβλέπεται επιβολή κοινωνικής εργασίας μόνο αλλά τη επόμενη φορά ανάλογα με το αδίκημα βαριές ποινές χωρίς τη δυνατότητα αναστολής για όσους εμπλέκονται σε ενέργειες βίας μέσα ή κοντά στα γήπεδα.

• Αρχίζουμε να επιβάλουμε αυτούς τους νόμους από τις μικρότερες κατηγορίες πρωταθλημάτων γιατί είναι πιο εύκολα και προς παραδειγματισμό. Όσοι καταδικάζονται για δεύτερη φορά τους επιβάλλεται για ένα χρόνο μετά την έκτιση της ποινής παρουσίαση στο Αστυνομικό Τμήμα την ώρα του αγώνα της ομάδας τους.

• Υποχρεώνουμε τις ομάδες της Σούπερ Λίγκ να δημιουργήσουν κερκίδες μικτής προσέλευσης. Αυτές θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά καλές θέσεις, που θα τις καταλαμβάνουν μόνον όσοι δέχονται να υπάρχουν και θεατές-οπαδοί της αντίθετης ομάδας χωρίς να δημιουργούν επεισόδια μεταξύ τους. Σε αντιστάθμισμα σ’ αυτές τις θέσεις τα δυο πρώτα χρόνια θα πληρώνουν οι θεατές εισιτήριο με πολύ χαμηλό αντίτιμο. Θα υπάρχει αυστηρή φρούρηση και επιβολή της τάξης σε αυτές.

• Θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία της Αστυνομίας η σχετική με τη βία στα γήπεδα, που σήμερα δεν την γνωρίζει σχεδόν κανείς. Θα πάψει η παθητική στάση της Αστυνομίας που αρνείται να διενεργεί συλλήψεις και όποιος αρχηγός ή αξιωματικός κωλυσιεργεί, όπως συμβαίνει σήμερα, θα πηγαίνει σπίτι του.

• Θα δίδεται ένα τμήμα των εισπράξεων σε Ταμείο της Αστυνομίας.

• Θα υπάρχουν άνθρωποι του ΣΔΟΕ στους αγώνες της Σούπερ Λίγκ για την ακριβή καταμέτρηση των εισπράξεων.

• Θα δημιουργηθούν ελκυστικά πακέτα εκδρομών και σχέδια προστασίας των ξένων φιλάθλων που θα έρχονται στην Ελλάδα όταν οι ομάδες μας θα παίζουν σε αγώνες διεθνών διοργανώσεων.

• Θα πριμοδοτούνται από τον ΟΠΑΠ οι συγχωνεύσεις των ομάδων για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών πρωταθλημάτων.

• Οι σύνδεσμοι των οπαδών δεν θα καταργηθούν αλλά θα είναι υπό αυστηρή επιτήρηση και με την παραμικρή εκτροπή θα κλείνουν.

• Θα γίνει προσπάθεια να καθαρίσει η κερκίδα από τα ναρκωτικά αφού όποιος συλλαμβάνεται θα περνάει και από σχετικό έλεγχο. Σε περίπτωση που βρίσκεται θετικός σε ουσίες απαγορευμένες η ποινή θα αυξάνεται.

Εσείς τί άλλο θα προτείνατε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου