Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οικονομική ασφυξία λόγω συντεχνιών

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μια είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους και τις ταχύτητες προσαρμογής που περιγράφονται με ακρίβεια στο μνημόνιο και από την άλλη η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας κυριαρχείται από κάθε είδους συντεχνίες, που οχυρώνονται πίσω από κεκτημένα και αρνούνται να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια...
 
Το κύκλωμα των καυσίμων

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση Παπανδρέου παγιδεύτηκε πολιτικά από το κύκλωμα των καυσίμων. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων καυσίμων δημόσιας χρήσης κατεβαίνουν σε νέες κινητοποιήσεις παρά την πολυσυζητημένη επίταξη. Επιδίωξή τους είναι να εκβιάσουν την κυβέρνηση επιβάλλοντας φοβερή ταλαιπωρία στο κοινωνικό σύνολο και προκαλώντας νέες δυσλειτουργίες στην οικονομία.

Έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να οργανώνουν την προσπάθειά τους και να επιβάλλουν τους όρους τους στον αρμόδιο υπουργό κ. Ρέππα και τους συνεργάτες του. Παρά την τριετή μεταβατική περίοδο που προσφέρει η κυβέρνηση Παπανδρέου για την απελευθέρωση της αγοράς των βυτιοφόρων και των φορτηγών δημόσιας χρήσης και ένα σωρό αντισταθμιστικά οφέλη με τεράστιο δημοσιονομικό και ασφαλιστικό κόστος, οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων και φορτηγών Δ.Χ. εμφανίζονται αδιάλλακτοι.

Για να αποτρέψει ένα νέο κύμα κερδοσκοπίας στα καύσιμα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης. Η κυβερνητική πρωτοβουλία προκάλεσε την αντίδραση των βενζινοπωλών, οι οποίοι οργανώνουν τις δικές τους κινητοποιήσεις. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά η άρνηση των βενζινοπωλών να ελεγχθούν φορολογικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια και τη διάθεση των καυσίμων από τα πρατήριά τους μένει.

Το πανίσχυρο κερδοσκοπικό κύκλωμα στέκεται εμπόδιο και στα σχέδια της κυβέρνησης για εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με την υψηλότερη φορολογία του πετρελαίου κίνησης. Σε αυτήν τη διαφορά της φορολογίας στηρίζεται ένα κύκλωμα κερδοσκοπίας, λαθρεμπορίας, φοροκλοπής, που νέμεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται -με βάση τα επίσημα στοιχεία- η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ μειώνεται η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης. Το κύκλωμα προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης και το διαθέτει σαν πετρέλαιο κίνησης, πραγματοποιώντας κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη διαφορά της φορολογίας. Το εκπληκτικό είναι ότι οι ίδιοι οι βενζινοπώλες υπερασπίζονται τον κοινωνικό χαρακτήρα της χαμηλότερης φορολογίας που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης...

Συντεχνιακή παρενόχληση
Η άρνηση προσαρμογής στις νέες συνθήκες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την οικονομική και κοινωνική κρίση δεν περιορίζεται, βέβαια, στο κύκλωμα των καυσίμων και στις συντεχνίες και τα κυκλώματα που συνδέονται με αυτό.

Συνδικαλιστές του εκπαιδευτικού χώρου δίνουν και αυτοί τη δική τους μάχη για να εμποδίσουν ένα στοιχειώδη εκσυγχρονισμό στον κλάδο τους. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με το μαθητικό πληθυσμό μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό δεν εμποδίζει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου να διεκδικούν πρόσθετους διορισμούς σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να στέκονται εμπόδιο στην καλύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Δεν διστάζουν, μάλιστα, να μετατρέψουν τα σχολεία σε πεδίο άγριων συνδικαλιστικών, πολιτικών συγκρούσεων.

Πολιτική αδυναμία

Το πολιτικό σύστημα έχει στηρίξει αυτές τις αντικοινωνικές συμπεριφορές στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης εκλογικής και κομματικής πελατείας. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξέθρεψαν με τα λάθη και τις παραλείψεις τους αυτά τα αντικοινωνικά φαινόμενα, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς έχουν πάντα τα πρωτεία στους διεκδικητικούς αγώνες που αναπτύσσονται με όρους που ζημιώνουν το κοινωνικό σύνολο.

Η κυριαρχία των συντεχνιών, δεξιόστροφων ή αριστερόστροφων, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας εμποδίζει τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή της πολιτικής που περιγράφεται στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διστάζει, η ΝΔ κρατάει αποστάσεις πολιτικής και εκλογικής ασφαλείας, τα κόμματα της Αριστεράς κινητοποιούν τους μηχανισμούς τους και όλα δείχνουν ότι η χώρα επιστρέφει σε ένα ιδιοτελές χάος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου