Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Στα 9 δισεκατομμύρια ο πληθυσμός το 2050

Τεράστια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται να ξεπεράσει οριακά τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, προβλέπει η έκθεση του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση ξεκινά από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τα 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Έναν αιώνα μετά, το 2000, ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε αυξηθεί κατά 5,5 περίπου φορές, αγγίζοντας τα 6 δισεκατομμύρια. Σήμερα ο αριθμός αγγίζει τα 6,7 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων στη γη αυξάνεται κατά 78 εκατομμύρια κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει πως το 2012 ο πλανήτης θα «φιλοξενεί» 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Τη δεκαετία του ’60 καταγράφηκε η ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού, με το ετήσιο ποσοστό να αγγίζει το 2,3%, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία, με 86 εκατομμύρια ανθρώπους να γεννιούνται σε ένα έτος στη γη.

Σήμερα το ποσοστό αύξησης του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες αγγίζει το 1.3%, ενώ στις 49 λιγότερο αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό φθάνει στο 2,3%. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση το 2050 αναμένεται να υπάρξει μείωση του πληθυσμού σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων στη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Νότια Κορέα και την Ουκρανία.

Στις δυτικές χώρες, το ποσοστό του πληθυσμού που είναι άνω των 60 ετών, αναμένεται να φθάσει στο 33% επί του συνόλου, από το 22% που είναι σήμερα, πράγμα που θα δημιουργήσει καινούργιες δυσκολίες ως προς τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 9%.

πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου