Η κακή πορεία των δημοσίων εσόδων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βάλει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Η ύφεση στην οικονομία καταγράφεται στην αδυναμία αύξησης των εσόδων με πιο τρανταχτό παράδειγμα τον ΦΠΑ που αυξάνεται μόλις 1,5% στο εξάμηνο έναντι στόχου 14,5%, ενώ τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αποκλίνουν κατά 2 δισ. ευρώ...
Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ έχουν ξεχυθεί σε όλη τη χώρα προκειμένου να πατάξουν φαινόμενα φοροδιαφυγής ,με περιορισμένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά στενάζουν από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις λόγω της αύξησης του ΦΠΑ που έγινε την 1η Ιουλίου και η αγοραστική δύναμη έχει πέσει στο ναδίρ. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη λόγω της φοροεπιδρομής που θα επιβαρύνει εκ νέου την ελληνική οικογένεια.
Η αρχή γίνεται σήμερα με την καταβολή της δόσης του ειδικού προστίμου για τους ημιυπαίθριους. Θα συνεχιστεί με τη μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και πιθανότατα και την φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων. Σήμερα ξεκινά η καταβολή του ειδικού προστίμου για τους ημιυπαίθριους χώρους, με έντυπο, το οποίο έχει συμπληρωθεί από την πολεοδομία.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη δόση του προστίμου για τους ημιυπαίθριους. Η πρώτη δόση, δηλαδή η προκαταβολή (των 250 ευρώ ή 350 ευρώ, ανάλογα με τον παράνομο χώρο) καταβάλλεται στις εφορίες για την αγορά του παραβόλου, που κατατίθεται στη συνέχεια μαζί με την αρχική αίτηση στην πολεοδομία. Το ακριβές υπόλοιπο που ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να πληρώσει για τη «ρύθμιση» του χώρου του καθορίζεται εγγράφως από την πολεοδομία (ανάλογα με το είδος, το εμβαδόν και τη θέση του χώρου).
Αφού ο ενδιαφερόμενος λάβει το έντυπο υπολογισμού του προστίμου από την πολεοδομία, το προσκομίζει στην τράπεζα για να καταβάλει το ποσό στον ειδικό κωδικό που το έγγραφο αναγράφει. Οσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας, τα νέα για το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Εως και την περασμένη εβδομάδα είχαν εκδοθεί μέσω του ΤΕΕ λιγότερες από 8.000 εντολές πληρωμής μηχανικών (που διενεργούν την απαραίτητη αυτοψία και έκθεση για κάθε ημιυπαίθριο), ενώ οι αιτήσεις ακόμα και στις μεγάλες πολεοδομίες δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες.
Το μεγάλο όμως πλήγμα για την οικονομία και τους καταναλωτές ,θα έλθει από την 1η Ιανουαρίου με την αύξηση του ΦΠΑ από 11 σε 23% σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες, που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο από 1ης Ιανουαρίου 2011, στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου. Η λίστα με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα ανατιμηθούν περιλαμβάνει αναψυκτικά και χυμούς, ακριβά είδη διατροφής και ξηρούς καρπούς, εισιτήρια θεαμάτων, υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής σπιτιών και διαμονή σε τουριστικά καταλύματα.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίοδος κρίσης, όπως η σημερινή, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός για τους καταναλωτές, ενώ ακριβότερες κατά 10,8% θα είναι και οι υπηρεσίες για χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, γραφείων τελετών, καθώς και επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υφασμάτων.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων απειλεί να δώσει νέο χτύπημα στην οικοδομή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης.
Το ποσοστό της αύξησης θα φθάνει το 30% σε μεσοσταθμικά επίπεδα, ενώ τα έσοδα από τους φόρους που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι κατά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών θα ληφθεί υπόψη η πτωτική τάση που υπάρχει στις τιμές, τόσο στην αγορά κατοικίας όσο και στην επαγγελτική στέγη.
Τη διπλή αύξηση των τιμών ζώνης προβλέπει το μνημόνιο Ε.Ε.-ΔΝΤ. Η πρώτη αύξηση θα γίνει στις αρχές του 2011 και η δεύτερη στις αρχές του 2012.
Έτσι, λοιπόν, όσοι θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο ή να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή δωρεά, πρέπει να το πράξουν μέχρι τα τέλη του 2010, καθώς οι φόροι μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με σήμερα. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πέσει βαρύς πέλεκυς για τα αυθαίρετα κτίσματα και ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει με προσοχή το σχέδιο του για την φορολόγηση των αυθαίρετων.
Αύριο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρά σε δημοπρασία έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων και ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρότι όλοι ανέμεναν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα εκδώσει και ετήσια γραμμάτια, τελικά αποφασίστηκε να μην το κάνει.
Κι αυτό γιατί πιθανότατα το κόστος θα ήταν υψηλό. Για τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας εκτιμάται πως το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο του 5%, τη στιγμή που στην αγορά πιστεύεται πως το επιτόκιο των γραμματίων ενός έτους θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 7%.
πηγή-apogevmatini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου