Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

«Πολιτικό δίχτυ» για τη σωτηρία της ιστορικής εφημερίδας Le Monde

Αγοραστή αναζητά η ιστορική εφημερίδα της Γαλλίας «Le Monde» προκειμένου να επιβιώσει αφού χρειάζεται τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Εκτός από την οικονομική, η εξαγορά της «Le Monde» έχει πάρει και πολιτική διάσταση στη Γαλλία μετά την αποκάλυψη διά στόματος του διευθυντή της Ερίκ Φοτορινό, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ασκεί πιέσεις προκειμένου οι νέοι ιδιοκτήτες να έχουν την έγκρισή του...

 Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα, το περιοδικό «Le point» ο Γάλλος Πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει πριν από δέκα μέρες στον Ερίκ Φοτορινό διαμαρτυρόμενος για κύριο άρθρο που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα. Σύντομα οι διαμαρτυρίες Σαρκοζί «χτύπησαν κέντρο». Ξαβιέ Νιελ, Πιερ Μπερζέ και Ματιέ Πιγκάς έχουν από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της εφημερίδας. Δεν είναι όμως άνθρωποι αρεστοί στον Πρόεδρο.

Σύμφωνα με το γαλλικό τύπο ο Σαρκοζί χαρακτήρισε τους το τρίο «αστεία ομάδα» και απείλησε ότι αν η εφημερίδα καταλήξει στα χέρια τους εκείνος θα κόψει την κρατική επιχορήγηση, ύψους 25 εκ. ευρώ προς το τυπογραφείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος Πρόεδρος εμπλέκεται σε υποθέσεις παρέμβασης στα ΜΜΕ αλλά αυτή τη φορά το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις με το σοσιαλιστικό κόμμα να καταγγέλλει κατάφωρη παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στην ελευθερία της έκφρασης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, Φρεντερίκ Λεφέβρ, αρνήθηκε την οποιαδήποτε προσπάθεια «ελέγχου» από το Νικολά Σαρκοζί της υπόθεσης της «Le Monde» κατηγορώντας τους δημοσιογράφους για διασπορά φημών. Η Γαλλία, ωστόσο, βοά... Η αγωνία για την τύχη της εφημερίδας έχει εντείνει την ανησυχία για τον παρεμβατικό ρόλο των πολιτικών στα μέσα ενημέρωσης, καθώς όπως αποδεικνύεται όσοι δεν είναι αρεστοί στον Γάλλο πρόεδρο είναι αρεστοί στους αντιπάλους του.

Η «Le Monde» δεν είναι απλά μία, έστω και ιστορική εφημερίδα. Ο όμιλος ελέγχει την αντίστοιχη ιστοσελίδα καθώς και τα περιοδικά «Le Monde Diplomatique», «Courrier International», «Telerama και La Vie». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, για το Νικολά Σαρκοζί είναι σημαντική η πολιτική γραμμή του ομίλου στις εκλογές του 2012. Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο, η αντίδραση του Σαρκοζί βασίστηκε στο γεγονός ότι η επικρατέστερη μέχρι στιγμής πρόταση - δηλαδή των Νιελ, Μπερζέ, Πιγκάς ανήκει σε τρεις επιχειρηματίες που κλίνουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και διατηρούν στενούς δεσμούς με τους αντιπάλους του Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Ντομινίκ Στρος Καν.

Διανοούµενος, συλλέκτης, σύντροφος και συνέταιρος του Ιβ Σεν Λοράν, ο Πιερ Μπερζέ είχε υποστηρίξει στις προηγούµενες εκλογές την υποψηφιότητα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο Ματιέ Πιγκάς είναι τραπεζίτης και επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στη Γαλλία είχε συνεργαστεί ως ανώτερο στέλεχος µε διάφορα υπουργεία, ενώ ο Ξαβιέ Νιέλ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο Free.

Η αντίδραση του Σαρκοζί φαίνεται πάντως πως είχε αποτέλεσμα αφού κατάφερε να δοθεί παράταση για την κατάθεση των προσφορών έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου. Για την τύχη της εφημερίδας θα αποφασίσουν οι συντάκτες της, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 60% των μετοχών και τα πράγματα δεν είναι απλά καθώς θα πρέπει να επιλέξουν θεωρητικά αυτόν που θα κάνει τις λιγότερες παρεμβάσεις στο έργο τους. Η ισπανική εταιρεία Rrisa, η οποία εκδίδει την El Pais και ελέγχει εδώ και χρόνια ένα ποσοστό 15% της εφημερίδας και γνωρίζει τα προβλήματα, φαντάζει μέχρι στιγμής ως η καλύτερη, πιο επαγγελματική και ενδεδειγμένη λύση.

Στόχος του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον τύπο, η δημιουργία ενός προσκείμενου σε αυτόν επιχειρηματικού σχήματος για την εξαγορά της εφημερίδας. Με τον χρηματοδότη να έχει ήδη, όπως όλα δείχνουν, βρεθεί. Πρόκειται για τον επικεφαλής του ομίλου France Telecom-Orange και στενό φίλο του Σαρκοζί, Στεφάν Ρισάρ.
Παρά το γεγονός ότι ο Σαρκοζί δεν δήλωσε δημόσια την δική του προτίμηση για τον επόμενο αγοραστή της εφημερίδας είναι γνωστό πως ο συγκεκριμένος κύριος αποτελεί προσωπικό φίλο του Γάλλου προέδρου.
Από την πλευρά των δημοσιογράφων της «Le Monde» η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη καθώς εκτός του γεγονότος ότι σύντομα θα υποχρεωθούν να εκχωρήσουν όλες τις μετοχές τους τίθεται σοβαρά και το θέμα της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας τους.

Παρά τη δήλωση του διευθυντή της εφημερίδας ότι «το πιο σημαντικό πράγμα δύο χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι να διατηρήσουμε την εκδοτική μας ανεξαρτησία» φαίνεται ότι αυτό δεν θα είναι εύκολα εφικτό. Τουλάχιστον δεν είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνο το Γάλλο πρόεδρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Φοτορινό, «ο Σαρκοζί είχε πάντα μία πολιτική αντιμετώπιση της “Le Monde” και δεν πρόκειται να αλλάξει».

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου