Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Οι πολίτες φοβούνται τη χρεωκοπία αλλά ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ

Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζει δημοσκόπηση της εταιρείας MRB. Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 8 μονάδες της ΝΔ, ωστόσο “πρώτο κόμμα” αναδεικνύεται η “αδιευκρίνιστη ψήφος” που απογειώνεται από το 12 στο 31%. και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο “κανένας”...


Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%. «Άλλο κόμμα» προτίθεται να ψηφίσει το 3%, Λευκό ή άκυρο το 7,4%, ενώ το 11% εμφανίζεται αναποφάσιστο και το 12,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στην κάλπη.

Ανησυχία στα κόμματα δημιουργεί το πολύ σημαντικό ποσοστό της «αδιευκρίνιστης», καθώς σχεδόν το 1/3 των ερωτηθέντων (31,6%) δεν απάντησε.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 31,4% θεωρεί καταλληλότερο τον κ. Παπανδρέου, το 20,7% τον κ. Σαμαρά, ενώ το 46,1% δηλώνει «κανένας από τους δύο».
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη είναι απογοήτευση (70,1%), οργή (58,9), φόβος (49,2%) και ντροπή (37,3%).

Το 91% των πολιτών βλέπουν “άσχημα” τα πράγματα, το 73,5% εκτιμά ότι η οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ίδιο ποσοστό απαντά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Το 86,7% απαντά ευθέως ότι όπως είναι τα πράγματα δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε γενικευμένη κοινωνική έκρηξη και ένταση.
Η ανασφάλεια και ο φόβος των πολιτών φαίνεται και από την απάντηση στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την κυβέρνηση το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει την πτώχευση εκτοξεύεται στο 52,6% από 34,5% πριν από 4 μήνες.

Χθες, στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση των 27 ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν τα πρώτα θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί -με δύσκολες αποφάσεις και θυσίες- να βγει από αυτήν τη δύσκολη θέση και συμπληρώνοντας ότι η γενική εντύπωση είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ επισήμανε πως το γεγονός ότι η χώρα μας δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής είναι ένα δείγμα ότι βρίσκεται σε μια πορεία επίτευξης των στόχων.

Ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η χώρα έχει μπροστά της δυσκολίες και μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται, εκφράζοντας την απερίφραστη αποφασιστικότητα της κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές. Τόνισε, δε, ότι πολλά από αυτά τα οποία γίνονται είναι αυτά τα οποία ζήτησε ο ελληνικός λαός προ- εκλογικά, όπως διαφάνεια, αξιοκρατία, ευνομία στο πολιτικό σύστημα και αντιμετώπιση της διαφθοράς.

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου