Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

300.000 φάλαινες, δελφίνια και φώκιες πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα...

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες της θάλασσας, η άνοδος των επιπέδων της στάθμης των θαλασσών και η οξίνιση των ωκεανών,  που προκαλούνται από τη κλιματική αλλαγή, αποτελούν μεγάλη απειλή για τη θαλάσσια ζωή, τις παράκτιες περιοχές, τις κοινότητες των νησιών και την οικονομία...

Η υποβάθμιση των ωκεανών πρέπει να σταματήσει και ένα ουσιαστικό βήμα για τη σωτηρία τους,  είναι η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, όπου θα προστατεύεται η θαλάσσια ζωή από κάθε επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, παραθέτουμε δραματικά στοιχεία, για την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.

• 76 % των ψαριών στον κόσμο κινδυνεύει άμεσα από την εντατική αλιεία.

• 90% των μεγάλων ψαριών,  όπως ο τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.

• Το 2002 οι συνολικές αλιεύσιμες ποσότητες των ψαριών με μεγάλη εμπορική αξία, όπως οι μπακαλιάροι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1967, εξαιτίας της υπεραλίευσης.

• 300 τράτες βυθού οργώνουν καθημερινά με τα δίχτυα τους μια έκταση μεγέθους 1,500 τετραγωνικών χιλιομέτρων καταστρέφοντας μερικά από τα πιο ποικιλόμορφα και ευαίσθητα οικοσυστήματα του πλανήτη.

• 300.000 κητώδη (φάλαινες, δελφίνια και φώκιες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.

• 6,8 εκατομμύρια ως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, γιατί δεν έχουν επαρκή εμπορική αξία.

• 800 χιλιόμετρα αφρόδιχτων κατασχέθηκαν από την Ιταλική αστυνομία το 2005. Χιλιάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων όμως συνεχίζουν να σκορπίζουν τον θάνατο στη Μεσόγειο.

• 4 δις δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών. 300 εκατ. δολάρια στερείται κάθε χρόνο η Σομαλία από τους πειρατές.

• 12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παράνομα στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό.

πηγή-newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου