Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ερχονται νέα ταξίδια για την «Καλυψώ» του Κουστώ

Το διάσημο σκάφος «Καλυψώ» του Γάλλου εξερευνητή Ζακ Κουστώ ετοιμάζεται να «αναγεννηθεί» ως περιοδεύουσα εκπαιδευτική έκθεση, προς τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννηση του διάσημου εξερευνητή, ο οποίος γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1910 και πέθανε το 1997 σε ηλικία 87 ετών...

Το πλοίο αναμένεται να βγει στη θάλασσα και πάλι μέχρι τον Μάιο του 2011, όμως προηγουμένως πρέπει να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της επισκευής του και για τις νέες αποστολές του - κάτι όχι δεδομένο.

Το μήκους 43 μέτρων σκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές το 1996, όταν εμβολίστηκε κατά λάθος από πλοίο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και παρέμεινε βυθισμένο επί τρεις εβδομάδες, πριν ανασυρθεί και ρυμουλκηθεί πίσω στη Γαλλία.
Την εποχή αυτή, βρίσκεται σε φάση επισκευών, ώστε να καταστεί ξανά αξιόπλοο. Το πλοίο, που από το 1943 υπήρξε βρετανικό ναρκαλιευτικό, ανακατασκευάστηκε μετά τον πόλεμο και λειτούργησε ως κινητό ωκεανογραφικό εργαστήριο από το 1950.

Το σκάφος αγοράσε από το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας ο Ιρλανδός εκατομμυριούχος και πρώην βουλευτής Τόμας Λόελ Γκίνες, ο οποίος πλήρωσε για την ανακατασκευή του με βάση τις προδιαγραφές του Κουστώ.
Το «Καλυψώ»-όπως μετονομάσθηκε- ήταν ένα από τα πρώτα σκάφη στον κόσμο που μελέτησε τα βάθη των ωκεανών, κάνοντας τον Κουστώ διάσημο μέσα από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες, βιβλία, άρθρα στον Τύπο κ.α.

Ο Κουστώ, σε συνεργασία με το γάλλο μηχανικό Εμίλ Κανιάν, είχαν αναπτύξει από το 1943 τη συσκευή αυτοκατάδυσης, που επέτρεψε στους δύτες να εφοδιάζονται με οξυγόνο και έτσι να μένουν κάτω από το νερό επί ώρες.

Η Εταιρεία Κουστώ, για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της, σύμφωνα με το BBC, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων που αρχίζουν αυτή την εβδομάδα, θα κάνει μια νέα αποστολή υποθαλάσσιας κινηματογράφησης στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με την National Geographic Society, για να καταγράψει τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο μεταξύ, από τη δεκαετία του ΄40, όταν ο Κουστώ γύρισε σε αυτήν ένα από τα πρώτα του φιλμ.

πηγή-naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου