Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Όλο και λιγότερα άστρα γεννιούνται

Ο σχηματισμός νέων άστρων σε γαλαξίες όπως ο δικός μας έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον πέντε φορές στη διάρκεια των τελευταίων τριών δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε το τροχιακό τηλεσκόπιο Χέρσελ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA)...
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η δημιουργία άστρων ήταν πιο γρήγορη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ωστόσο το Χέρσελ για πρώτη φορά κατάφερε να μετρήσει συγκεκριμένα τον ρυθμό μείωσης στην ταχύτητα σχηματισμού άστρων στους γαλαξίες. Η υπέρυθρη τεχνολογία του τηλεσκοπίου επέτρεψε στους αστρονόμους να μελετήσουν αρκετούς σπειροειδείς γαλαξίες όπως ο δικός μας, οι οποίοι προηγουμένως ήταν κρυμμένοι από τα γήινα τηλεσκόπια πίσω από νέφη κοσμικής σκόνης. Το Χέρσελ, το οποίο εκτοξεύτηκε πριν από ένα χρόνο, για να μελετήσει ακριβώς το σχηματισμό των άστρων, είναι το μεγαλύτερο που έχει σταλεί ποτέ στο διάστημα, κινούμενο σε τροχιά που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου του έχει διάμετρο 3,5 μέτρων και είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό του αμερικανικού τροχιακού τηλεσκοπίου Χαμπλ, το οποίο πρόσφατα γιόρτασε τα εικοστά γενέθλιά του. Το Χέρσελ μεταφέρει δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης και ένα φασματόμετρο υψηλής ακρίβειας. Οι αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου, που μπορεί να δει σε διαφορετικά μήκη κύματος από ό,τι μέχρι τώρα (από 55 έως 670 μικρά), του επιτρέπουν να κλείνει σημαντικά κενά στην κοσμική ιστορία. Οι πρώτες παρατηρήσεις του σημαίνουν ότι "κάποια στιγμή τα άστρα θα σταματήσουν τελείως να δημιουργούνται". Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν τον λόγο που συμβαίνει αυτή η διαχρονική μείωση των άστρων.

πηγή-makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου