Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κοινωνικό πρόβλημα η κατανάλωση αλκοόλ

«Κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα, που ξεπερνά τον κοινοτικό μέσο όρο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην 20η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε κατανάλωση αλκοόλ και σήμερα έχει φτάσει στην 8η θέση. Όπως δείχνουν στατιστικές μελέτες, το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής καταναλώνει αλκοόλ, φτάνει το 90%...

 Οι Έλληνες σε ποσοστό 34%, δηλώνουν ότι "μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα" καταναλώνουν πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%». Πρόκειται για στοιχεία που θα παρουσιαστούν σε ημερίδα με θέμα «Αλκοόλ: Όλη η ιατρική πραγματικότητα», την οποία διοργανώνει σήμερα η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας-Παράρτημα Θεσσαλονίκης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Και πρόσθεσε: «Κατά την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%). Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί κατά μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του ήπατος, και σε πολλές περιπτώσεις θάνατο. Έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, ατροφία (συρρίκνωση) του εγκεφάλου, ενώ οι έγκυες που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Όσον αφορά το έμβρυο κινδυνεύει να υποστεί διαταραχές στην ανάπτυξή του, κυρίως στο νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, το «ποτό» προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η δηλητηρίαση με αιθυλική αλκοόλη (μέθη) μπορεί να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης και παραισθήσεις».

πηγή-adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου