Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Είδε το "μέλλον" της υγείας του και ξεκίνησε προληπτική θεραπεία

Μία νέα πραγματικότητα στο χώρο της ιατρικής δημιουργεί η απόφαση του 40χρονου και φαινομενικά υγιή Stephen Quake, να του χορηγηθεί στατίνη για τη μείωση της χοληστερόλης, παρότι δεν πάσχει από σχετικό πρόβλημα υγείας. Ο Quake δέχτηκε να ακολουθήσει τη θεραπεία, επειδή ερευνητές, αναλύοντας το γονιδίωμά του, αξιολόγησαν ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο μέλλον...

Η απόφαση του Stephen Quake, ο οποίος είναι καθηγητής βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, προαναγγέλλει μία νέα εποχή για την ιατρική, όταν οι ασθενείς θα έχουν την δυνατότητα να προλαμβάνουν την ανάπτυξη δεκάδων ασθενειών, βασιζόμενοι στις αναλύσεις του γονιδιώματός τους
Ωστόσο, έτσι τίθεται και μία σειρά από ηθικά ερωτήματα που αφορούν στο πόσο μπορεί να επηρεαστεί ένας ασθενής και κατά πόσο πρέπει να γνωρίζει τόσο σύνθετες και πολύπλοκές πληροφορίες για το μέλλον της υγείας τους.
Για τον καθηγητή Quake, όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν και ζήτησε να αποκρυπτογραφηθεί ολόκληρο το γονιδίωμα του, προσφέροντας περίπου 50.000 $. Ο φαινομενικά υγιείς Quake είχε αρχικά ζητήσει από έναν συνάδελφο, τον Euan Ashley, ειδικό σε θέματα καρδιάς στο Στάνφορντ, να εξετάσει τις πτυχές του γονιδιώματός του που συνδέονται με την καρδιομυοπάθεια, μία κληρονομική ασθένεια η οποία προκαλεί διαστολή της καρδιάς και μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική καρδιακή προσβολή.
Οι ανησυχίες του Quake προέκυψαν επειδή ένας μακρινός συγγενής του είχε πεθάνει σε ηλικία 19 ετών από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Η ανάλυση επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του Quake, δείχνοντας σπάνιες παραλλαγές σε τρία γονίδια, τα οποία συνδέονται με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Ο Ashley συνέστησε στον συνάδελφό του να πραγματοποιήσει πλήρη εξέταση του γονιδιώματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, εκτός από αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου, είχε και περισσότερες πιθανότητες από τον μέσο όρο για παχυσαρκία, διαβήτη και κατάθλιψη. Από την άλλη, ο Quake εμφάνιζε μικρότερες πιθανότητες για τη νόσο του Alzheimer και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (της όρασης).
Μέσα από την ανάλυση του γονιδιώματος, οι ερευνητές κατέληξαν σε έναν πίνακα φαρμάκων τα οποία θα ήταν αποτελεσματικότερα για τον Quake. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η σατίνη, η οποία τελικά του χορηγήθηκε.
"Βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής στον τομέα της γονιδιωματικής. Πληροφορίες όπως αυτές θα επιτρέψουν στους ιατρούς να παρέχουν εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη" δήλωσε ο Quake.
Σχετικά με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται, ο Quake σημείωσε: "Ήμουν περίεργος να δω τι θα εμφανιστεί από την ανάλυση του γονιδιώματός μου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αρκετός κόσμος, μάλλον η πλειοψηφία, δεν θα θέλει να μάθει πληροφορίες για το γονιδίωμά του. Υπάρχουν πολλά ηθικά, εκπαιδευτικά και πολιτικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν".

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου