Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Σε αδιέξοδο ο Α. Λοβέρδος από τις νέες απαιτήσεις για το ασφαλιστικό

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη από τον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο ότι την περασμένη Πέμπτη έφτασε μία επιστολή σε αυτόν και τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από την τρόικα, με την οποία ζητούνται πέντε νέα επιπλέον μέτρα και μάλιστα άμεσα, σχετικά με το Ασφαλιστικό...

Οι ασφυκτικές πιέσεις για πιο σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό, εντάθηκαν, επειδή οι αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας δεν ικανοποιούν ΕΕ και ΔΝΤ.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν νέες σκληρότερες ρυθμίσεις από αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί. ασφαλιστικό.

Η πρώτη από τις αλλαγές που ζητούνται είναι η επίσπευση της εφαρμογής του νέου συστήματος του ασφαλιστικού από το 2015 και όχι από το 2018, όπως αρχικά προβλέπονταν. Επιπλέον, ζητείται η πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 40 χρόνια εργασίας, ενώ για κάθε χρόνο πριν να υπάρχει ποινή μείωσης της σύνταξης 6% επί του ποσού που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Τρίτον, η τρόικα ζητά να υπάρχουν τρία μόνο ταμεία από το 2015, δηλαδή ένα για όλους τους μισθωτούς, ένα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες.
Τέταρτον, ζητείται η άμεση μείωση των συντάξεων που λαμβάνουν ανύπαντρες ή διαζευγμένες θυγατέρες. Τέλος, ζητείται να μην δίνονται συντάξεις χηρείας σε γυναίκες που είναι κάτω των 50 ετών, ενώ σε περίπτωση που είναι άνω των 50 ετών να δίνονται ε εισοδηματικά κριτήρια.

Τις αποκαλύψεις έκανε ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προτάσεις της τρόικας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και όχι για ληφθέντα νέα μέτρα. Μάλιστα, απέκλεισε να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση τις τρεις τελευταίες προτάσεις, άφησε όμως ανοιχτό να δεχτεί την επίσπευση των αλλαγών από το 2015 και την θέσπιση της 40ετίας για πλήρη σύνταξη.

Ο υπουργός κ Λοβέρδος είναι πολύ πιθανό ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Όλι Ρεν, αφού πρώτα αποστείλει στις κοινοτικές υπηρεσίες και το ΔΝΤ το κείμενο με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό για έλεγχο, έγκριση και... επώδυνες διορθώσεις

πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου