Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Σχεδόν τα μισά είδη πανίδας κινδυνεύουν με εξαφάνιση!

Τις ισχυρές  πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια  χλωρίδα και πανίδα επιβεβαιώνουν  τα στοιχεία από τον ρυθμό απώλειας της βιοποικιλότητας αλλά και οι προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Μεγάλος αντίπαλος, οι κλιματικές αλλαγές και φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας που εδώ και δεκαετίες σφυροκοπεί τους βιοτόπους... Υπολογίζεται  ότι το 42% των ενδημικών θηλαστικών, το 43% των πτηνών, το 45% των πεταλούδων, το 30% των αμφιβίων, το 45% των ερπετών και το 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.  

Τα περισσότερα  από τα σημαντικά αποθέματα θαλασσίων  ψαριών βρίσκονται κάτω από τα ασφαλή βιολογικά όρια, ενώ περίπου 800 φυτικά είδη στην Ευρώπη κινδυνεύουν να εξαλειφθούν παγκοσμίως, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης.  

 «Στην Ευρώπη  οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά  τις πολιτικές μας. Να ξεκινήσουμε δίνοντας προτεραιότητα στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ολοκληρώνοντας το δίκτυο, αλλά κυρίως καθορίζοντας σαφείς όρους προστασίας των περιοχών αυτών», υπογραμμίζει ο Ελληνας ευρωβουλευτής. 
Ούτε όμως τα μηνύματα που φτάνουν από την  Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση πρόσφατων στοιχείων της Ορνιθολογικής Εταιρείας, για τις υποθέσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας την τελευταία δεκαετία.  

Με βάση τα στοιχεία, μετά τους ιδιώτες πρώτοι στην αυθαιρεσία βρίσκονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παραπάνω από τις μισές καταγγελίες πολιτών αφορούν στα πιο παραγωγικά και πλούσια οικοσυστήματα: τους υγρότοπους, η βιοποικιλότητα των οποίων υποβαθμίζεται συστηματικά. 

Η Αττική έρχεται  πρώτη σε αριθμό υποθέσεων (31%) που  επηρεάζουν αρνητικά τα πουλιά, καθώς  συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό καταγγελιών  που αφορούν σε παράνομη αιχμαλωσία και εμπόριο άγριων πουλιών

Δεύτερη σε καταγγελίες  πολιτών έρχεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (11%), η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων που αφορούν στην καταστροφή των βιοτόπων λόγω οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης. 

Μάλιστα, παρά την  πρόσφατη επέκταση του δικτύου Natura 2000, με τη θεσμοθέτηση 43 νέων Ζωνών Ειδικής  Προστασίας για τα πουλιά, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει θεσμοθετήση μέτρα διαχείρισης και προστασίας για το δίκτυο των ΖΕΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαΐου είναι η παγκόσμια  ημέρα βιοποικιλότητας, ενώ το 2010 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως έτος βιοποικιλότητας με στόχο να επιτευχθεί σημαντική μείωση του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
 
πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου