Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Άρχισε η κατασκευή του αγωγού Nord Stream

Εγκαινιάστηκε επισήμως σήμερα η κατασκευή του αγωγού Nord Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ρωσικό λιμάνι Βίμποργκ, κάτω από τη Βαλτική, στο γερμανικό λιμάνι Γκράιφσβαλντ.
Κατά την τελετή έναρξης των εργασιών στον κόλπο Πορτόβαγια, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Βίμποργκ, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ χαρακτήρισε την κατασκευή «αξιοσημείωτο γεγονός». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο αγωγός θα συμβάλει στην...
«ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης «σε τιμές λογικές και αποδεκτές».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε «την τεράστια οικονομική δυναμική» του προγράμματος κατασκευής του αγωγού.
Παρών στην τελετή, ο πρόεδρος της διεθνούς κοινοπραξίας Nord Stream AG και πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρθηκε στα 100 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του αγωγού για να είναι «οι ελάχιστες δυνατές».
Η διεθνής κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom τις γερμανικές εταιρίες BASF-Wintershall και E.ON Ruhrgas και την ολλανδική Gasunie, σχεδιάζει να μεταφέρει από το 2012 και μετά έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.
Δύο παράλληλοι αγωγοί θα μεταφέρουν τις ποσότητες φυσικού αερίου από το Βίμποργκ στο Γκράιφσβαλντ. Μέσω του πρώτου αγωγού θα μεταφέρονται, από το 2011, συνολικά 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η κατασκευή του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012. Ο μήκους 1224 χλμ αγωγός πρόκειται να διέλθει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

πηγή-naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου