Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Θορυβημένη η ελληνική κοινή γνώμη

Tου Γιώργου Κύρτσου από την εφημερίδα citypress.gr 

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της κοινής γνώμης που έγινε από την ομάδα του κ. Πανά, προέδρου του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, για λογαριασμό της «Free Sunday», μπορούμε να βγάλουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις...


Αρνητική αντίδραση

Η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών στην προοπτική να εφαρμοστεί πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι ιδιαίτερα αρνητική. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, 3 στους 4 συμπολίτες μας θεωρούν ότι θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο. Ένας στους 2 συμπολίτες μας εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να δούμε το... φως στο τέλος του διαχειριστικού τούνελ. Εννέα στους 10 συμπολίτες μας απαιτούν να πάνε φυλακή αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη για το κατάντημα της ελληνικής οικονομίας.
Τα βασικά στοιχεία της έρευνας της ομάδας του κ. Πανά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κοκτέιλ. Οι περισσότεροι πολίτες λένε «όχι» στη μεγάλη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί μία μείωση των πραγματικών μισθών και των συντάξεων της τάξης του 25%-30% για να εφαρμοστεί με αποτελεσματικό τρόπο το πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Επειδή οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση θα έχει μεγάλη διάρκεια, υπάρχει όλος ο χρόνος για να ωριμάσουν εκρηκτικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί η κοινωνία να μην αντέξει τη δοκιμασία και να εξεγερθεί, μπορεί, επίσης, να φτάσουμε στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος μέσα από μία σκληρή έως ισοπεδωτική διαχείριση. Το χειρότερο είναι ότι οι πολίτες ήδη έχουν καταλήξει στην καταδίκη του πολιτικού συστήματος σε ό,τι αφορά την υπερχρέωση του ελληνικού Δημοσίου και την προσφυγή στις Βρυξέλλες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη σχετικά ομαλή διαχείριση του δημοσίου χρέους. Από τη στιγμή που 9 στους 10 ζητούν να πάνε οι πολιτικοί υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση στη φυλακή, η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι υποχρεωμένη να περάσει μέσα από πολιτικές, δικαστικές συμπληγάδες. Εάν προωθήσει με δυναμικό τρόπο την κάθαρση, θα χάσει ό,τι έχει απομείνει από τη συναίνεση της ΝΔ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εάν δεν υπάρξει η παραδειγματική κάθαρση, οι περισσότεροι πολίτες θα μιλήσουν για «κουκούλωμα» και η νέα κυβέρνηση θα χρεωθεί, μεταξύ των άλλων, και τα σκάνδαλα της προηγούμενης.

Περιμένοντας το... απρόοπτο

Με τις διαθέσεις των πολιτών που καταγράφει η έρευνα της κοινής γνώμης η οποία έγινε για λογαριασμό της «Free Sunday» και τις κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αρκεί μια σπίθα για να πυροδοτήσει τη δυναμική λαϊκή διαμαρτυρία.
Μπορεί, για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών στο κέντρο της πρωτεύουσας να οδηγήσει σε μεγάλη κοινωνική υποβάθμιση, η οποία, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες και τα πρόσθετα μέτρα, θα φέρει την έκρηξη της λαϊκής οργής. Ένα άλλο σενάριο δυναμικών κινητοποιήσεων στηρίζεται στη σοβαρή πιθανότητα να βρεθεί ο πρώην αστυνομικός κ. Κορκονέας, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του μικρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εκτός φυλακής, εάν δεν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία μέχρι τις 4 Ιουνίου.
Είναι τέτοια η κρίση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας που περνάει το πολιτικό μας σύστημα, ώστε ο ερχομός του ΔΝΤ και η εφαρμογή των σχετικών μέτρων θα δοκιμάσουν λεπτές ισορροπίες και τις αντοχές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου