Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr
Για διάφορους λόγους η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές οικονομικό σύστημα. Δεχόμαστε ένα μπαράζ επικρίσεων και είναι φανερό ότι αυτοί που κινούν τα νήματα στην πολιτική και στην οικονομία, σε διεθνές επίπεδο, δεν πρόκειται να μας χαριστούν...
Κόπωση
Από το 2004 εξάγουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο κοινοτικό σύστημα. Στην αρχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε κατανόηση στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, στη συνέχεια όμως οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδύνευσαν να μετατραπούν σε μέρος του ελληνικού προβλήματος. Η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε στη λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή, στη συνέχεια δέχθηκε τη δημοσιονομική επιτήρηση χωρίς να βελτιώσει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και μετά ήρθε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τη δική της δημοσιονομική καταγραφή να αναδείξει την έλλειψη αξιοπιστίας που μας χαρακτηρίζει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν από το να περιμένουν την αμφίβολη ωρίμανση του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό προχωρούν σε μία πιο σκληρή επιτήρηση, που έχει και χαρακτηριστικά κοινοτικής επικυριαρχίας σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση.
Κακό προηγούμενο
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγέτες όπως η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ έχουν γίνει αυστηροί με την Ελλάδα για να μη μετατραπεί η χώρα μας σε κακό κοινοτικό προηγούμενο. Είναι φανερό ότι αν δείξουν υπερβολική κατανόηση στη διαχειριστική χαλαρότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, μπορεί να δημιουργηθεί ένα νοτιοευρωπαϊκό ντόμινο υψηλών ελλειμμάτων, υπερβολικού χρέους και κυρίως αθέτησης βασικών υποχρεώσεων, που είναι δυνατόν να οδηγήσει στην ουσιαστική διάλυση της Ευρωζώνης.
Τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι μικρά και διαχειρίσιμα, εάν όμως δημιουργηθεί ένα κακό ευρωπαϊκό προηγούμενο, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε χώρες που η οικονομία τους έχει μεγάλο ειδικό βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Ισπανία.
Υπάρχουν και χειρότερα
Μια ματιά στα προγράμματα εξυγίανσης που εφαρμόζονται υπό την εποπτεία των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επιβληθεί πολύ πιο αυστηρή λιτότητα από εκείνη που έχει προγραμματιστεί για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μεγαλύτερα από την Ελλάδα υποβάλλονται σε τόσο δραστικά προγράμματα εξυγίανσης, είναι φανερό πως δεν θα υπάρξουν ειδικές εξαιρέσεις για την πατρίδα μας. Το ξεκαθάρισε, άλλωστε, χθες με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Στρος-Καν, βάζοντας τέλος στις κυβερνητικές διαρροές σύμφωνα με τις οποίες θα αντιμετωπιστούμε σαν ειδική περίπτωση που αξίζει ευνοϊκής μεταχείρισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου