Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερις λέξεις…..

Του Στέλιου Φούντογλου | sfountoglou@gmail.com

Τέσσερις λέξεις, «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς», γνωστό σε όλους μας ως ΕΣΠΑ.

Μένουν περίπου αλλά δύο χρόνια για να αποχαιρετήσουμε την χρυσή εξαετία που έφερε στην Περιφέρειά μας την «ανάπτυξη». Έδωσε ελπίδα και έκανε χιλιάδες νέους να πιστέψουν σε κάτι!! Ο δείκτης της ανεργίας ανάσανε.....

Ωραία πάμε πάλι από την αρχή γιατί κάτι δε μου κολλάει...
Θυμάμαι σαν χθες τον πρώην Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Ανδρέα Λεούδη να δηλώνει πως «σπάμε ρεκόρ απορροφητικότητας». Ο επόμενος διορισμένος Περιφερειάρχης Γιώργος Κίρκος δήλωνε «το ΕΣΠΑ βρίσκεται πραγματικά σε κρίση. Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο υλοποίησης και στη Δυτική Μακεδονία έχει απορροφητικότητα, δυστυχώς, μόλις 3%». Και ερχόμαστε στο σήμερα με το νέο Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή να συγκαταλέγεται στους προτελευταίους αλλά με μία αύξηση απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στο σκέλος των δαπανών - αποπληρωμών κατά 7,4%.

2007 – 2013

Άρα λοιπόν για να προλάβουμε το τρένο της περιβόητης «ανάπτυξης» μας μένουν περίπου 23 μήνες. Έχουμε 23 μήνες για να εξαλείψουμε την ανικανότητα των «πρώην», 23 μήνες για να μειώσουμε το 24,9%, 23 μήνες για να μπει το πρώτο λιθαράκι στον τοίχο που γκρέμισε με μανία το «πριν».

-Καλημέρα, θα ήθελα να μπω σε κάποιο πρόγραμμα για να σώσω την επιχείρησή μου;

Και ξεκινάει ο κατάλογος των δικαιολογητικών, ξεκινάει το χαρτομάνι!!! Και ο νέος φοβισμένος από την πολυλογία και τη δυσνόητη διάλεκτο, γυρνάει την πλάτη του και....

-Σας ευχαριστώ πολύ....

Και ξαφνικά από το 60% της επιδότησης εσύ παραλαμβάνεις το 20% γιατί τα ταμεία είναι άδεια.... Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πόροι που έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ στο σύνολο των 24,3 δισ. ευρώ, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος.

Αυτές οι τέσσερις λέξεις έχουν απομείνει σε κάθε μελλοντικό σχέδιο που ετοιμάζει ο πολίτης αυτής της χώρας. Στις παρέες έχει πάψει να είναι κεντρικό θέμα συζήτησης το ποδόσφαιρο, οι σχέσεις, η καλοπέραση. Στήνονται μικρά επαγγελματικά σχέδια που σε κάνουν να κλείνεις το μάτι στο μέλλον με αισιοδοξία.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 24,9%

Τέσσερις λέξεις επαναλειτουργίας και επανεκκίνησης. Τέσσερα γράμματα που ξυπνάς και κοιμάσαι μαζί τους. Τέσσερα γράμματα που θα σε βοηθήσουν να μην διαβείς ξανά τις μελαγχολικές πόρτες του ΟΑΕΔ.

Ρεκόρ απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα

Στο 62,91% έφτασε το 2011 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στη Στερεά Ελλάδα, την ίδια ώρα που σε πανελλαδικό επίπεδο κυμάνθηκε σε ποσοστό 33,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Η επιτυχία αυτή ήταν το αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης εργασίας, συνεχών συναντήσεων, διαρκούς παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων, άμεσης επίλυσης προβλημάτων, καθώς και της άψογης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκομένους» ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς.

Το ΕΣΠΑ είναι η μόνη ελπίδα της Δ. Μακεδονία να βγει από το τέλμα. Δημιουργώντας ημερίδες σε καφετέριες, πλατείες, δημόσιους χώρους, παροτρύνοντας τον κόσμο, τη νεολαία να αρπάξει τις ευκαιρίες που έχουν ημερομηνία λήξης. Η «εθισμένη» κατασπατάληση δημόσιου χρήματος πρέπει να λάβει τέλος. Με προγραμματισμένη «μανία» η νέα περιφερειακή αρχή ας αναβάλει την τοποθέτηση «ταφόπλακας» στην αναπτυξιακή πορεία της Δ. Μακεδονίας.

Εις το επανιδείν....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου