Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Στοιχεία σοκ: 25% μειώθηκαν οι μισθοί από το 2009

Δραματική είναι η μείωση των μισθών την τελευταία τριετία στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε οι μισθοί από το 2009 έχουν μειωθεί κατά 25%, ενώ αναμένεται να πέσουν έως και 7,6% μέσα στο 2012.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων είπε πως το μισθολογικό κόστος το 2009 έφτανε τα 36 δισ. ευρώ, στοιχείο το οποίο στις αρχές του 2012 έχει μειωθεί στα 26 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει υποστεί μία μείωση της τάξεως του 25%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η απώλεια για τους μισθούς φθάνει τα 9,2 δισ. ευρώ και η απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ τα 4,2 δισ. ευρώ.

Κάνοντας μία πρόβλεψη για το μέλλον ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως η μείωση του μισθού ανά άτομο σε σχέση με πέρσι θα αγγίξει το 7,6%.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, και της μείωσης του κατώτατου μισθού, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογράμμισε πως μία τέτοια βίαιη μεταβολή του εισοδήματος, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και περαιτέρω μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι τώρα η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων έχει μειωθεί κατά 8% με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα των ταμείων να είναι κατά 6,7 δισ. ευρώ λιγότερα.

Το αδιέξοδο για τα ταμεία επιτείνει και το γεγονός ότι τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 60.000 με 70.000 ανά έτος.
Πηγή-iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου