Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αγγλία: Μίσθωση καταστημάτων με μία λίρα ετησίως!


Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στην Αγγλία προχωρούν σε ενοικίαση μαγαζιών πληρώνοντας μόλις μία λίρα (1,16 ευρώ) ετησίως! Οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε τέτοιες μισθώσεις προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τον ειδικό φόρο που το...
αγγλικό Δημόσιο τους επιβάλλει σε περίπτωση ακόμη που τα ακίνητα τους μείνουν ανοίκιαστα.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν δεχτούν να προχωρήσουν σε μίσθωση με ετήσιο αντίτιμο μίας λίρας, θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το 40% του ετήσιου ενοικίου που εκτιμάται ότι θα λάμβαναν σε περίπτωση που το νοίκιαζαν. Ο επίμαχος φόρος, ονομάζεται «business rate» και έχει κατακριθεί τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές, καθώς βασίζεται σε πενταετή δεδομένα και οι τυχόν μειώσεις στο ενοίκιο παίρνουν χρόνο για να κατοχυρωθούν, ενώ ταυτόχρονα ο φόρος αυξάνεται με βάση τον πληθωρισμό.

Οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τον ειδικό αυτό φόρο, σε περίπτωση που το κατάστημά τους μείνει ανοίκιαστο, συμφωνούν σε συμβολικά ποσά μίσθωσης, με την προϋπόθεση ο μισθωτής να πληρώσει το πόσο του φόρου. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει και σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας, όπου το ποσοστό των ανοίκιαστων μαγαζιών αυξάνεται συνεχώς.

«Σε ορισμένους εμπορικούς δρόμους το ποσό του φόρου είναι μεγαλύτερο από τα ενοίκια, κάτι που αποθαρρύνει πολλούς εμπόρους να ανοίξουν μαγαζιά εκεί», δηλώνει ο Andy Garbutt, υψηλόβαθμο στέλεχος εμπορικής αλυσίδας.

Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων εγκαταλείπουν μαγαζιά που διατηρούσαν σε εμπορικούς δρόμους προτιμώντας να ανοίξουν άλλα σε εμπορικά κέντρα και να στραφούν στο διαδικτυακό εμπόριο. Έτσι, το ποσοστό των ανοίκιαστων μαγαζιών αγγίζει σήμερα το 14,3% από 4% που ήταν το 2008!

Πηγή-hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου