Του Ι. Κ. Πρετεντέρη από tanea.gr
Από τότε που εφευρέθηκε η σύγχρονη δημοκρατία υπάρχουν δυο ειδών κυβερνήσεις. Εκείνες που μπορούν να κυβερνήσουν. Κι εκείνες που δεν μπορούν – για διάφορους λόγους...
Εκείνες που μπορούν, κάνουν τη δουλειά τους και κυβερνούν. Εκείνες που δεν μπορούν, κάνουν εκλογές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Διότι στη δημοκρατία τρίτη διαδικασία δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να την κατασκευάσουμε τώρα. Απλώς όσο κάποιο άλλο εφεύρημα επιστρατεύεται να παίξει τον ρόλο της υπεκφυγής, τόσο περισσότερο συσσωρεύονται οι κίνδυνοι μιας συνταγματικής, πολιτικής και κοινωνικής εκτροπής.
Υπό αυτήν την έννοια, το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος είναι τριπλά καταστροφικό.
Πρώτον , επειδή τινάζει στον αέρα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτήν τη στιγμή και μέσα στη γενική ευρωπαϊκή κατακραυγή, ούτε καν η έκτη δόση δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη.
Δεύτερον , επειδή μεταθέτει κουτοπόνηρα και ψευδεπίγραφα το ερώτημα από τη διακυβέρνηση της χώρας στην ευρωπαϊκή προοπτική της.
Τρίτον και χειρότερο, επειδή μετατρέπει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας από δεδομένο σε ζητούμενο. Κι αυτό το τελευταίο, ο Πρωθυπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να το επιχειρεί – εκτός κι αν επιθυμεί να παίξει κορόνα - γράμματα την εθνική καταστροφή...
Δεν γνωρίζω τα κίνητρα και το σκεπτικό που οδηγήσαν τον Γ. Παπανδρέου σε αυτές τις αποφάσεις. Μεταξύ μας: ούτε ενδιαφέρουν. Ηδη, η ζημιά είναι τεράστια, σχεδόν ανεπανόρθωτη.
Αλλά επειδή ο Πρωθυπουργός άνοιξε ήδη τα χαρτιά του και εξήγγειλε τις κινήσεις του, το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι. Εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Θα αφήσουν να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις; Ή θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τη ζημιά και να θέσουν υπό έλεγχο τις εξελίξεις; Θα επιλέξουν την ομαλότητα ή το φρενοκομείο;
Ούτως Ή άλλως , οι εκλογές δεν αποτελούν παραταξιακό ολίσθημα αλλά νόμιμη δημοκρατική επιδίωξη.
Είναι ασφαλώς κρίμα κι άδικο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ που άφησε τον αρχηγό της ΝΔ να εγγυάται – κατά χθεσινή δήλωσή του – την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αλλά εκείνο που προέχει σήμερα είναι αυτή η προοπτική. Η οποία (για να το πούμε καθαρά) δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και χωρίς εκλογές.
Καθαρές λύσεις , λοιπόν. Και όλες οι λύσεις στη δημοκρατία περνούν από την κάλπη. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας συνολικά να το διασφαλίσει. Αλλά καθήκον του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του είναι να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία για την εκτόνωση.
Διότι η δημοκρατία οφείλει να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας. Αλλά και η δημοκρατική παράταξη πρέπει να διασφαλίσει τη δική της πολιτική επιβίωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου