Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό εργαστήριο


Καιρού επιτρέποντος, η Κίνα εκτοξεύει την Πέμπτη το πρώτο της διαστημικό εργαστήριο, το οποίο θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών για τη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού εντός της δεκαετίας.


Η εκτόξευση του «Τιανγκόγκ-1», ή «Ουράνιο Παλάτι» στα κινέζικα, είναι τις τελευταίες ημέρες πρωτοσέλιδο στα κινεζικά μέσα, τα οποία βλέπουν το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας ως σύμβολο διεθνούς γοήτρου.

Η κρατική τηλεόραση έχει αρχίσει από το πρωί της Πέμπτης την αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση από την έρημο Γκόμπι, η οποία προγραμματίζεται για τις 21.16 τοπική ώρα, ή 16.16 ώρα Ελλάδας.

Το μη επανδρωμένο Τιανγκόγκ-1, βάρους 8,5 τόνων, θα παραμείνει σε τροχιά δυόμισι χρόνια και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα δοκιμών για τη συναρμολόγηση ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού έως το 2020.

Το επόμενο διάστημα η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει τρία σκάφη που θα συνδεθούν με το Τιανγκόγκ-1: οι μη επανδρωμένες κάψουλες Σενζού 8, 9 και δέκα θα συνδεθούν αυτόματα με το τροχιακό εργαστήριο.

Η δυνατότητα σύνδεσης ανάμεσα σε διαστημικά σκάφη σε τροχιά, την οποία ανέπτυξαν πρώτα οι ΗΠΑ και η πρώην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1960, είναι κρίσιμη για οποιοδήποτε πρόγραμμα διαστημικής πτήσης και ειδικά για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού.

Αν οι δύο μη επανδρωμένες πρόβες αποδειχθούν επιτυχείς, η Κίνα θα συνεχίσει με τις επανδρωμένες αποστολές Σενζού 11 και 12 το 2012.

Το Πεκίνο ξεκίνησε το διαστημικό του πρόγραμμα το 1990 με τεχνογνωσία που αγόρασε από τη Ρωσία.

Το 2003 έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που καταφέρνει να στείλει άνθρωπο στο Διάστημα,

Πέρυσι η Κίνα εκτόξευσε το Τσανγκ-ε, το δεύτερο δορυφόρο της που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ για φέτος το φθινόπωρο προγραμματίζεται μια κοινή σινο-ρωσική αποστολή στον Άρη.

Πηγή-madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου