Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Για αύξηση των θανάτων από όζον τα επόμενα χρόνια προειδοποιούν οι επιστήμονες


Αύξηση των θανάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και το όζον σε αρκετές ευρωπαικές χώρες κυρίως αυτές του Νότου προβλέπουν τα επόμενα 50 χρόνια οι επιστήμονες σε πρόσφατη μελέτη τους.
Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία είναι από τις χώρες που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση τέτοιου είδους θανάτων ενώ αντίθετα μείωση προβλέπεται για τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρτιλ Φόρσμπεργκ, του Πανεπιστημίου Ουμέα της Σουηδίας, χρησιμοποίησαν κλιματολογικά μοντέλα και σενάρια πρόβλεψης, για να προσομοιώσουν σε ποιο βαθμό τα επίπεδα του όζοντος μπορεί να επηρεαστούν από τις κλιματικές αλλαγές και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Έτσι σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται αύξηση των θανάτων από το όζον και την κλιματική αλλαγή σε χώρες του Νότου όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το όζον στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες.

Ο καθηγητής Μαρκ Ντεκράμερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πνεύμονα ανέφερε«Αν δεν αναλάβουμε δράση, ώστε να μειώσουμε τα επίπεδα του όζοντος και άλλων ρυπαντικών ουσιών, θα δούμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές και εκατομμύρια χαμένων ωρών εργασίας».

Στόχος της μελέτης είναι η προετοιμασία των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών για τις αναμενόμενες μεταβολές στη δημόσια υγεία, εξαιτίας ης κλιματικής αλλαγής.


Η ρύπανση από όζον δημιουργείται όταν η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά με ορισμένες χημικές ουσίες, όπως τα οξείδια του αζώτου και οι οργανικές πτητικές ουσίες. Η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να εντείνει αυτές τις φωτοχημικές αντιδράσεις, με συνέπεια οι θερμότερες ημέρες να σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα όζοντος. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κλιματική αλλαγή που έχει συντελεστεί από την δεκαετία του 70 προκαλεί κάθε χρόνο πάνω από 140.000 θανάτους.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Climate-TRAP και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στο Αμστερνταμ.

Πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου