Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Πρωτοσέλιδο οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε όλα τα ξένα ΜΜΕ

Πρώτο θέμα σε όλα τα ξένα ΜΜΕ είναι και σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα που επιφέρουν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές με το ευρώ να κυμαίνεται σε νέα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με το δολάριο.

Ειδικά για τον ανασχηματισμό, τα περισσότερα μέσα μιλούν για αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ το Reuters και το BBC αναφέρουν ως πιθανό διάδοχο τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμο χωρίς να αποκλείουν την αντικατάστασή του από τους κυρίους Βενιζέλο και Χρυσοχοϊδη.

Στις ανταποκρίσεις από την Αθήνα γίνονται εκτενείς αναφορές στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως τα πιο βίαια των τελευταίων ετών.

Οι αμερικανικές εφημερίδες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις που είχαν οι πολιτικές εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το δημοσίευμα του BBC έχει τίτλο «Νέα κυβέρνηση ανακοινώνει ο έλληνας πρωθυπουργός».

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να ανακοινώσει νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς επιζητά στήριξη για τα νέα μέτρα λιτότητας» μεταδίδει το BBC, επισημαίνοντας ότι οι νέοι φόβοι για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας ταρακούνησαν τις χρηματιστηριακές αγορές.

«Ο Παπανδρέου ζητά ψήφο εμπιστοσύνης» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής πύλης του CNN.

«Κυβερνητικό ανασχηματισμό εξαγγέλλει ο έλληνας πρωθυπουργός, μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας» μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την ώρα που χιλιάδες είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο, αντιδρώντας στις νέες περικοπές, και τη στιγμή που η καταχρεωμένη Αθήνα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας» αναφέρει.

«Παραπαίουν οι αγορές καθώς εντείνεται η ανησυχία για την ελληνική κρίση» είναι ο τίτλος των New York Times, που αναφέρονται στις επιπτώσεις που έχει η ελληνική πολιτική και οικονομική κρίση στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επενδυτές φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, προκαλώντας σειρά προβλημάτων σε άλλες χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

«Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργούσε πρόβλημα στις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και το αμερικανικό οικονομικό σύστημα» σημειώνουν.

«Προειδοποίηση της Ευρώπης για οικονομικό χάος, λόγω της ελληνικής κρίσης χρέους» υπογραμμίζει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάσει των οποίων «πιθανή χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο σε όλη την Ευρώπη και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις τράπεζες της Γαλλίας και τη Γερμανία».

«Ο φόβος για χρεοκοπία της Ελλάδας χτυπά τις διεθνείς αγορές, την ώρα που ο Παπανδρέου προωθεί νέα μέτρα λιτότητας» γράφει η Washington Post, η οποία χαρακτηρίζει τον επικείμενο ανασχηματισμό ως «επικίνδυνο τέχνασμα για να ψηφίσουν οι βουλευτές» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Η κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στη σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα ενέτεινε την ανησυχία, την Τετάρτη, ότι αυτή η χώρα της Μεσογείου οδεύει προς μία ολέθρια χρεοκοπία, η οποία θα σηματοδοτήσει μία νέα φάση στην κρίση χρέους της Ευρώπης» αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι εάν τα νέα μέτρα δεν εγκριθούν τότε η πέμπτη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους πιστωτές της τον επόμενο μήνα και «αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι Financial Times φιλοξενούν δύο άρθρα στο πρωτοσέλιδο της διαδικτυακής τους έκδοσης. Το πρώτο έχει τίτλο «Βαθαίνει η ελληνική κρίση χρέους ελλείψει συναίνεσης», ενώ το δεύτερο αναφέρεται στον κίνδυνο η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ταραχώδη περίοδο που θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει τροφοδοτήσει ένα «νέο στοίχημα» το οποίο σχετίζεται με τη διευρυνόμενη μεταξύ των επενδυτών άποψη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο και θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, με επακόλουθο την κοινωνική αναταραχή, τις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες και την εμβάθυνση της κρίσης στην ίδια την Ευρωζώνη.

Ο γερμανικός Τύπος

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Sddeutsche Zeitung. «Ο κ. Παπανδρέου θέλει να επιβάλει στη Βουλή πλειοψηφία υπέρ του πακέτου περικοπών / οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση ναυάγησαν» προσθέτει η εφημερίδα.

«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου αναγγέλλει ψήφο εμπιστοσύνης, σήμερα ο ανασχηματισμός στην Αθήνα / εκ νέου απεργίες και βίαιες διαμαρτυρίες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έχει τον τίτλο «Η λαϊκή οργή κυβερνά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση χρέους έχει εξελιχτεί σε κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχασε τη στήριξη από το λαό. Θα πέσει η δημοκρατία στην Ελλάδα;».

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται στο χάος» και υπότιτλο «ο πρωθυπουργός Παπανδρέου προσφέρει ανασχηματισμό της κυβέρνησης - οι αγορές είναι εξόχως νευρικές - μαζικές διαμαρτυρίες στην Αθήνα».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση στην Αθήνα απειλεί το συνολικό εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας. Χωρίς απόφαση για περικοπές ύψους 6,4 δισ. το τρέχον έτος και 28,3 δισ. μέχρι το 2015, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει στα μέσα Ιουλίου νέα διεθνή βοήθεια και θα πτωχεύσει», σημειώνει η εφημερίδα.

πηγή-tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου