Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ρομποτικό ρεκόρ για τον κύβο του Ρούμπικ

Το νέο ρεκόρ επίλυσης του κύβου του Ρούμπικ από ρομπότ “έπεσε” στα 10,69 δευτερόλεπτα.  Ποπ σύμβολο των 80'ς, τεστ αντίληψης και ταχύτητας και πρόσκαιρη μανία, ο κύβος του Ρούμπικ είναι πια από τα αγαπημένα παιχνίδια των ρομπότ.

Το ρομπότ που κατασκεύασαν φοιτητές του πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σουίνμπερν, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, “κόλλησε” άσχημα με τον κύβο του Ρούμπικ.

Και πως θα μπορούσε να μην κολλήσει βέβαια αφού δημιουργήθηκε από έξι φοιτητές ρομποτικής και πληροφορικής, ως πτυχιακή τους εργασία, σχεδιασμένο εξ αρχής για να λύνει κύβους, εξ ου και ονομάστηκε “Ρούμπι”.

Το προηγούμενο ρεκόρ επίλυσης του συγκεκριμένου παζλ από ρομπότ κατείχε, από τον Οκτώβριο του 2010, το ρομπότ "Cubinator" με ταχύτητα 18,2 δευτερόλεπτα.

Το παγκόσμιο ρεκόρ επίλυσης του κύβου Ρούμπικ από άνθρωπο κατέχει ο Φέλιξ Ζέμντεγκς, ο οποίος πέτυχε φέτος ταχύτητα 6,24 δευτερολέπτων στο διαγωνισμό "Kubaroo Open 2011".

Είναι πιο αργά τα ρομπότ; Ίσως αφού στο χρονικό διάστημα των 10,69 δευτερολέπτων που χρειάζεται το ρομπότ για να λύσει τον κύβο, περιλαμβάνεται και ο χρόνος που απαιτεί για να ελέγξει την αρχική κατάσταση του παζλ.

Το ρομπότ φωτογραφίζει κάθε όψη του κύβου, με μια κάμερα web, και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός μαθηματικού αλγορίθμου, ενός ειδικού προγράμματος λογισμικού, βρίσκει τη λύση. Το ρομπότ κινείται με ταχύτητα και ακρίβεια χάρη σε ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου των κινήσεών του σε πραγματικό χρόνο.

Τώρα ο “Ρούμπι” αναμένεται να το προσπαθήσει πάλι για να μπει στο βιβλίο Γκίνες.

πηγή-enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου