Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μπάρτσα

Είναι η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, είναι η κορυφαία ομάδα του κόσμου! Αυτή η Μπαρτσελόνα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας. Υπέταξε με 3-1 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Γουέμπλεϊ» και πανηγύρισε το...
τέταρτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας της. Πέδρο (27'), Μέσι (54'), Βίγια (69') τα γκολ των πρωταθλητών Ευρώπης, ενώ ο Ρούνει είχε ισοφαρίσει στο 34'.

Το σύνθημα που περιγράφει την ιστορία της τα λέει όλα… «κάτι περισσότερο από μία ομάδα»! Η Μπαρτσελόνα δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι σαφώς πολλά παραπάνω. Πολλοί είναι δύσπιστοι με το σήμερα και άλλοι προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση όμως ένα τέτοιο σύνολο σαν του Πεπ Γκουαρντιόλα δύσκολα υπήρξε ή θα υπάρξει ξανά στον πλανήτη. Ολοι μας, είμαστε τυχεροί, που βλέπουμε αυτά τα «μαγικά-μικροσκοπικά ανθρωπάκια», όπως αποκαλούν τους Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Βίγια, για να μας γεμίζουν με ποδοσφαιρικές στιγμές που θα έχουμε να διηγούμαστε στο μέλλον.

Και φυσικά η επιτυχία της Μπαρτσελόνα και το ολοκληρωτικό της ποδόσφαιρο αποκτά μεγαλύτερη σημασία, διότι επετεύχθη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια ομάδα κορυφαίου επιπέδου, που δύο φορές σταμάτησε ένα βήμα πριν το τρόπαιο, διότι βρήκε στο δρόμο της την Μπάρτσα. Καμία άλλη δεν μπόρεσε να την υποτάξει τόσο το 2009 όσο και φέτος! Μόνο η Μπάρτσα. Και αυτό κάτι σημαίνει…

Ο Σερ Αλεξ έλεγε πριν τον τελικό, ότι αυτή τη φορά οι παίκτες του είναι πιο έτοιμοι από το 2009. Και στα πρώτα δέκα λεπτά του τελικού, έμοιαζε να δικαιώνεται. Με σκυλίσιο τρέξιμο, επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους Μπλαουγκράνα και ήταν η πρώτη που απείλησε με τον Ρούνεϊ. Ωστόσο, οι Καταλανοί ξεπερνώντας το αρχικό μούδιασμα, άρχιζαν να εμφανίζουν το γνωστό τους πρόσωπο. Δηλαδή, διαδοχικές εναλλαγές της μπάλας, συντριπτική κατοχή και ευφάνταστες ενέργειες στην επίθεση.

Ο Μέσι προειδοποίησε δις, ο Βίγια άλλες τόσες και τελικά ήρθε ο Πέδρο στο 27’ για να ανοίξει το σκορ, μετά από υπέροχη ασίστ του Τσάβι. Η Μπαρτσελόνα είχε ξεκάθαρα τον έλεγχο του παιχνιδιού και όλα έδειχναν πως θα πάει στα αποδυτήρια διατηρώντας το προβάδισμά της.

Η Γιουνάιτεντ όμως απέδειξε πως μία φάση της αρκεί για να κάνει τη ζημιά. Πίεση ψηλά σε πλάγιο του αντιπάλου, κλέψιμο της μπάλας και γκολ από τον Ρούνεϊ μετά από πάσα του αγέραστου Γκιγκς, ο οποίος πάντως ξεκίνησε από θέση οφσάιντ. Αυτό το τέρμα έδωσε άλλο ενδιαφέρον στον τελικό, καθώς προς στιγμήν η Γιουνάιτεντ έδειξε ικανή να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της Μπάρτσα.

Στην επανάληψη όμως οι Μπλαουγκράνα ήταν καταιγιστικοί. Ο Φαν ντερ Σαρ αποσόβησε το 2-1 στο τετ α τετ του Αλβες, αλλά στο σουτ του Μέσι δεν είχε απάντηση. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου πραγματοποίησε το 2-1 στο 54’ και η Μπαρτσελόνα ήταν ξανά σε θέση οδηγού. Η Γιουνάιτεντ αναζητούσε απεγνωσμένα την κατοχή, ωστόσο το τρόπαιο του είχε βρει πλέον τον κάτοχό του!

Οι Καταλανοί με τεράστια αυτοπεποίθηση και άνεση κινήσεων, ήλεγχαν απόλυτα τον ρυθμό και απλά έψαχναν να βάλουν την τελευταία πινελιά στο έργο τέχνη τους. Και αυτή δεν άργησε. Ο Βίγια έγραψε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ στο 69’ και τα όλε-όλε στην εξέδρα των φίλων της Μπάρτσα ήταν ο ήχος που δονούσε το Γουέμπλεϊ!

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Κίτρινες: Ντάνιελ Αλβες, Βαλντές - Κάρικ, Βαλένσια

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Βαλντές, Ντάνιελ Αλβες (88΄ Πουγιόλ), Πικέ, Μασεράνο, Αμπιντάλ, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια (86΄ Κεϊτά), Μέσι, Πέδρο (+90΄ Αφελάι).

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ (Αλεξ Φέργκιουσον): Εντβιν φαν ντερ Σαρ, Φάμπιο (69΄ Νάνι), Εβρά, Βίντιτς, Φέρντιναντ, Βαλένσια, Ρούνι, Γκιγκς, Κάρικ (77΄ Σκόουλς), Παρκ, Ερνάντες.

πηγή-tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου