Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Αυστηρούς όρους για τη στήριξη της Ελλάδας θέτει το ΔΝΤ

Στην Αθήνα επιστρέφει την Τρίτη ο Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, ενώ μια ημέρα αργότερα θα επιστρέψουν στην χώρα και οι κ.κ. Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν θα έχει το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία εκτός από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος, με τις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο, προκειμένου να χορηγήσει στην Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου, αλλά και την παράταση ως προς το χρόνο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού διάσωσης.

Το ζήτημα μιας διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης έχει τεθεί ήδη από τον Φεβρουάριο επί τάπητος, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς τις αποφάσεις του ΔΝΤ.

Η διευκόλυνση, εφόσον εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα αφορά στο σκέλος της παράτασης ως προς την αποπληρωμή, δηλαδή αντί για διάστημα τριών ή πέντε ετών, η εξόφληση θα γίνει σε διάστημα δέκα ετών.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι ισορροπίες στο ΔΝΤ μετά την Στρος Καν εποχή, με τον κ. Τόμσεν να διαβεβαιώνει πως η στάση του Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα δεν θα διαφοροποιηθεί.

Τέλος, η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη καταδεικνύεται και από το ότι αν και αρχικά ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συνόδευε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη Τετάρτη στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, τελικά θα παραμείνει στην Αθήνα, όπου θα έχει σειρά επαφών με την τρόικα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει στη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

πηγή-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου