Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Οδηγίες για ασφαλές πασχαλινό τραπέζι

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ από τον agelioforo.gr

Οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε σε σχέση με τα πασχαλινά εδέσματα εξέδωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Κατανάλωση με μέτρο και προσεχτικές αγορές συνιστούν οι ειδικοί, διότι εκτός από την... τσέπη μας πρέπει να προσέξουμε και την υγεία μας.
Ο οδηγός σωστών αγορών του ΚΕΠΚΑ συνοδεύεται κι από έναν πίνακα με τις θερμίδες και τα ποσά χοληστερίνης που καταναλώνουμε με βάση τα είδη που βάζουμε συνήθως στο πασχαλινό τραπέζι.

Κρίσιμη είναι η επισήμανση ότι «το κατάστημα από το οποίο πραγματοποιούμε τις αγορές των τροφίμων μας πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού, των εργαλείων, τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων, καθώς και την κατάλληλη επισήμανσή τους».

Βάσει των οδηγιών του ΚΕΠΚΑ:

Κρέατα

Τα εντόσθια των αμνοεριφίων συντηρούνται στο ψυγείο. Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί. Πρέπει να αγοράζουμε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.

Βασική ένδειξη της καταλληλότητας είναι η ύπαρξη σφραγίδων σε διάφορα τμήματα (διασφαλίζει ότι έγινε υγειονομικός έλεγχος). Κάθε σφάγιο, υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών. Τα εντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμνοερίφια έχουν σφραγίδα με χρώμα «τιρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου.

Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας. Τα υπόλοιπα αμνοερίφια εισαγωγής έχουν σφραγίδα με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου.

Γίνεται, επίσης, εισαγωγή ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία συχνά πωλούνται μετά από απόψυξη ως νωπά, παραπλανώντας τον καταναλωτή. Τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν είναι καθαρισμένα. Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων.

Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν ευδιάκριτα και υποχρεωτικά το είδος του ζώου, το τεμάχιο του κρέατος, την προέλευσή του, αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο και την τιμή πώλησης ανά κιλό.

Λαχανικά

Χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Σοκολάτες

Προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αβγών. Προσοχή στην ετικέτα, για να διαπιστώνουμε αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της, καθώς και στην ημερομηνία λήξης. Προσοχή στα σοκολατένια αβγά που περιέχουν παιχνίδια. Μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η ΕΕ για τα παιχνίδια.

Αβγά

Συντήρηση στις αβγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους κατά το χρόνο συντήρησης. Απαιτείται καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αβγών.

Μετά το χειρισμό τους πρέπει να καθαρίζονται τα χέρια μας και οι επιφάνειες ή τα σκεύη με τα οποία ήρθαν σε επαφή με επιμέλεια (με ζεστό νερό και σαπούνι).

Για να εξακριβώσουμε τη φρεσκότητα του αβγού, το βυθίζουμε σε νερό και, εφόσον στέκεται οριζόντια, στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των πέντε ημερών. Αν ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι μπαγιάτικο, πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αβγά που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20 - 22 βαθμών Κελσίου. Αλλος τρόπος είναι το κούνημα του αβγού. Το αβγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Τα βρασμένα αβγά δίνουν καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Ενα φρέσκο βρασμένο αβγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε.

Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει στο αβγό κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αβγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να το καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου