Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ατμοσφαιρικοί ρύποι σε Κοζάνη, Πτολεμαίδα και Φλώρινα

Υπερβάσεις των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους διαπιστώθηκαν στην Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα και τη Φλώρινα. Οι σχετικές υπερβάσεις σημειώθηκαν το 2009 ενώ αρνητικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η παρουσία εργοστασίων της ΔΕΗ, σύμφωνα με...
έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Οι μετρήσεις που έγιναν από το Εργαστήριο Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξαν ότι στο 29% των ημερών του 2009 σημειώθηκαν υπερβάσεις των ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την περιοχή της Κοζάνης. Σημειώνεται δε ότι τα όρια αυτά δεν πρέπει να ξεπερνιούνται, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, για ποσοστό της τάξεως του 10% των ημερών ανά χρόνο. Το ποσοστό του 29% μειώθηκε ωστότο το 2010 στο 20%.

Οι περιοχές της Πτολεμαϊδας και της Φλώρινας επίσης πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση της οποία τα όρια υπερβαίνουν, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος Αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς. Η ρύπανση οφείλεται κατά 55% με 60% στη δραστηριότητα της Δ.Ε.Η και συγκεκριμένα στη λειτουργία των ορυχείων και των ατμοηλεκτρικών σταθμών.

Ο κ. Μελάς τόνισε ιδιαίτερα τον καπνισμό, ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που παρατηρείται τις πρώτες πρωινές ώρες όταν συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νέφους στην ατμόσφαιρα.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου