Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Το διαδίκτυο ενισχύει τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική

Η χρήση του διαδικτύου, και ειδικότερα των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, από τους μαθητές ενισχύει τη συμμετοχή τους στην πολιτική, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Συγκεκριμένα, μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δείχνει ότι...
οι μαθητές λυκείου που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο έρευνας αλλά και στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων τους, είναι πολύ πιο πιθανό να εμπλακούν σε «κοινοτικά και πολιτικά θέματα». Τα αποτελέσματα της έρευνας απορρίπτουν την άποψη ότι το διαδίκτυο, και ειδικότερα το Facebook και το Twitter, έχει μετατρέψει τη συμμετοχή στα κοινά σε μόδα και στην πραγματικότητα δεν εμπνέει τους νέους να κάνουν τίποτα.

«Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί νέοι έχουν απεμπλακεί από τις παραδοσιακές μορφές συμμετοχής στα κοινά αλλά ασχολούνται πολύ με τα νέα μέσα. Τα συμπεράσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόποι ώστε η ενασχόληση με τα νέα μέσα να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στην πολιτική», αναφέρει ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο καθηγητής Joe Kahne.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μίλησαν με περισσότερους από 2.500 νέους, ενώ παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια πάνω από 400. Έλαβαν υπόψη τους πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν τα μπλογκς και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν σκέψεις, το διαδίκτυο για να μελετήσουν συγκεκριμένα θέματα αλλά και τα e-mail για να επικοινωνήσουν με οργανισμούς ώστε να συμμετέχουν σε διάφορα ζητήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διαδίκτυο όχι μόνο ενισχύει τον ακτιβισμό και τον εθελοντισμό, αλλά βοηθά επίσης τη συγκεκριμένη ηλιακιακή ομάδα να διαμορφώσει πολιτικά ιδανικά. «Διαπιστώσαμε ότι το να είσαι μέρος online συμμετοχικών κοινωνιών που συνδέονται με τα ενδιαφέροντα των νέων, πολιτικά ή όχι, εκθέτει τους νέους σε μιά μεγάλη ποικιλία θεμάτων και τρόπων σκέψεις και σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην πολιτική», τονίζει ο Kahne.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου