Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα κατά τη διάρκεια της θητείας μεταξύ των φαντάρων είναι το θέμα της υποχρεωτικής θητείας. Φυσικά βλέποντας έναν στρατό ο οποίος αντί να είναι δημιουργικός χρόνος που ο Έλληνας στρατιώτης προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική κίνηση εναντίον της χώρας του, βλέπει πως χάνει το χρόνο του, καθυστερεί επαγγελματικά, μένει για 9 (…πια) μήνες πίσω από τη ζωή του για να κάνει αγγαρείες, να φυλά σκοπιές που πολλές φορές....
υπάρχουν μόνο και μόνο για να απασχολούν τους στρατιώτες και όλα αυτά όταν η θητεία στη παραμεθόριο κοστίζει για τις οικογένειες των στρατιωτών 400-600€.
Και από στρατιωτική εκπαίδευση; Μαθαίνεις να κάνεις παρέλαση και να κάνεις και ασκήσεις ακριβείας με το όπλο (και αυτό όχι σίγουρα) και να καθαρίζεις οχήματα και με δυσκολία να κάνεις βολή 3 φορές σε όλη σου την θητεία. (Το αν θα πετύχεις και τίποτα δεν τους νοιάζει φυσικά). Άρα σε μια τέτοια θητεία το προφανές είναι πως θα ήταν καλύτερο να κλείσουν καμιά κατοσταριά στρατόπεδα, στα υπόλοιπα να μπουν κάμερες και να καταργήσουμε την υποχρεωτική θητεία για όλους. Τι συνέπειες όμως θα είχε αυτό για τη δημοκρατία μας;
Καλώς ή κακώς ο στρατός χρειάζεται για να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας και να αποθαρρύνει κακόβουλες διαθέσεις των “εκάστοτε” εχθρών. Από την άλλη ο ελληνικός στρατός έχει άσχημο ιστορικό με ένα πραξικόπημα που είναι ακόμα είναι νωπές οι μνήμες για τις πληγές που άφησε στον Ελληνικό λαό που όσο ο στρατός έχει μέσα τους κληρωτούς στρατιώτες είναι πιο δύσκολο να επιτύχει κάτι τέτοιο.
Όχι ότι αποκλείεται φυσικά αφού όταν έχεις αστυνομικούς που αγνοούν τον Μανόλη Γλέζο είναι προφανές πως θα έχεις και στρατιώτες που αγνοούν τι σημαίνει φασισμός και ποια είναι η Ελληνική ιστορία. Όμως είναι λιγότερο επικίνδυνο να έχεις μέσα άτομα που δεν είναι επαγγελματίες παρά άτομα που δεν θα είναι εύκολο να αρνηθούν εντολή λόγω ότι θα ρισκάρουν την επαγγελματική τους καριέρα. Αυτή τη στιγμή λένε πολλοί ας πάρουν μόνο ΕΠ.ΟΠ να σταματήσουν να πηγαίνουν κληρωτοί.
Ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ έχει πλήρως αποτύχει. Υποτίθεται πως θα κάλυπταν πάγιες ανάγκες και δημιουργήθηκαν γιατί όπως έλεγαν δεν θα μπορούσαν οι έφεδροι να μάθουν την ειδικότητα τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να είναι όσο καλοί θα ήταν κάποιοι που θα ήταν μόνιμοι.
Όμως όποιος έχει πρόσφατη εμπειρία με τον Ελληνικό στρατό θα μπορούσε να δει πως στη συντριπτική πλειοψηφία οι ΕΠ.ΟΠ όχι μόνο δεν είναι ικανότεροι των στρατιωτών (πως θα μπορούσε κιόλας, κάποιος ο οποίος δεν έχει πάει ούτε σε τεχνικό λύκειο να είναι καλύτερος πχ με τα ηλεκτρονικά ή μηχανικά ζητήματα πόσο μάλλον και για τις πιο σοβαρές ειδικότητες), αλλά από την άλλη έχουν βρεθεί να πληρώνονται παραπάνω από τους δημόσιους γιατρούς για να έχουν έφεδρους στρατιώτες να κάνουν όλη τη δουλειά και να έχουν λιγότερες υπηρεσίες και από τους νεοδιοριζόμενους γιατρούς.
Άρα αντί ο στρατός να σπαταλά τους πόρους του σε προσωπικό από τη μία ανεκπαίδευτο για να είναι υπαξιωματικός (όπως θεωρούν εαυτούς και όπως αντιμετωπίζονται από τους ανώτερους) και από την άλλη άχρηστο για να γίνει στρατιώτης καλύτερα θα ήταν να είχε στρατό αξιόμαχο με πολίτες που νοιάζονται αλλά δεν κάνουν μια αγγαρεία.
Με στρατιώτες που ναι μεν θα κάνουν τη θητεία τους αλλά δεν θα επιβαρύνουν τις οικογένειες τους με ένα κόστος υπερβολικό, αλλά θα έχουν μια ικανοποιητική αποζημίωση (όχι 8,67 που είναι σήμερα), που θα εκπαιδεύονται ουσιαστικά στην χρήση όπλων και όχι στο να γίνονται cheerleaders με όπλα σε κάθε είδους αγήματα και παρελάσεις,που σκοπός τους θα είναι η προετοιμασία για την υπεράσπιση των οικογενειών τους την κρίσιμη στιγμή.
Και τότε θα ήταν σίγουρο πως δεν θα είχαμε πάνω από 55% ανυπότακτους, γιατί όταν αποζημιώνεσαι για τη θητεία σου (πχ 600€ το μήνα και τα οδοιπορικά σου) και κάνεις και χρήσιμη εκπαίδευση (δηλαδή να μαθαίνεις την ειδικότητα σου καθώς και να σκοπεύεις σωστά) τότε μπορείς να αποφασίσεις πιο εύκολα να πας.
Όμως όταν ξέρεις ότι είναι άχρηστο, πως θα σε βουλιάξει ακόμα πιο βαθιά στο λάκκο των χρεών και πως υπάρχει για λόγους τυπικούς, τότε αν δεν μπορείς ή δεν θες να υποχρεωθείς σε κάποιον για να σε φέρει κοντά στην οικία σου τότε πραγματικά θα προσπαθήσεις να το αποφύγεις. Άρα αντί να ζητούμε κατάργηση της θητείας θα ήταν καλύτερο να ζητούμε κατάργηση της άχρηστης θητείας, των άχρηστων επαγγελματιών οπλιτών και της συμμετοχής της χώρας στις “ειρηνευτικές” αποστολές που στην πραγματικότητα είναι μια οικονομική πληγή για τη χώρα, και στη θέση αυτών να φέρουμε μια χρήσιμη θητεία που πράγματι θα στηρίζεται η άμυνα της χώρας σε αυτήν με στρατιώτες εκπαιδευμένους που πράγματι νιώθουν πως εκτελούν το κοινωνικό τους χρέος.
πηγή-politikoblog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου