Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μάχη μέχρις εσχάτων στη Γαλλία κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Στα χέρια των νέων περνά την Τρίτη η σκυτάλη των κινητοποιήσεων κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία για να καταστεί νόμος του κράτους. Οι νέοι δίνουν «ραντεβού» έξω από το κτίριο της Γερουσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για τη μεγάλη πανεθνική απεργία της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί παραμένει αμετακίνητη μπροστά στην αύξηση του ορίου ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, και πλήρους από τα 65 στα 67 έτη έως το 2017. Αμετακίνητα είναι και τα συνδικάτα έχοντας ήδη εξαγγείλει απεργία και για τις 6 Νοεμβρίου εάν δεν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση ή δεν ανοίξει διάλογο.

Η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία μετά το «ναι» της Γερουσίας το βράδυ της Παρασκευής.

Μία μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές, προέβη τη Δευτέρα στην «εναρμόνιση» των τροποποιημένων κειμένων από τα δύο Σώματα. Το εναρμονισμένο κείμενο θα περάσει την Τρίτη για τελική έγκριση από τη Γερουσία και την Τετάρτη από τη Βουλή.
Μετά την υπογραφή από τον Γάλλο πρόεδρο και τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου, αναμένεται ότι ο νόμος θα δημοσιευθεί γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσω ραδιοφώνου στους απεργούς, καλώντας τους να δείξουν υπευθυνότητα.

Η υπουργός δήλωσε ότι το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες εκτιμάται ανάμεσα σε 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας να συμφωνήσει με το συνολικό ύψος των 3 δισ. ευρώ, που κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους.

Ωστόσο, το μέτωπο των απεργών στα διυλιστήρια -που συνεχίζουν τα μπλόκα παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της αστυνομίας- είναι αδιάρρηκτο, ενώ παράλληλα στις γενικές τους συνελεύσεις ψήφισαν μαζικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας παραμένουν εκτός λειτουργίας, αν και οι εργαζόμενοι σε δύο εξ αυτών ενδέχεται να θέσουν τέλος στην απεργία τους τη Δευτέρα. Περίπου το ένα τέταρτο των πρατηρίων καυσίμων, ειδικά στη δυτική Γαλλία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεφοδιασμού.

Η απεργία στο λιμάνι της Μασσαλίας βρίσκεται πλέον στην 30ή ημέρα της και περίπου 70 πλοία περιμένουν αγκυροβολημένα. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στους δρόμους της Μασσαλίας εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.

πηγή-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου