Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Εντατικοποίηση των συνομιλιών στο Κυπριακό ζήτησε ο Μπαν Κι-μουν

Εντατικοποίηση των συνομιλιών στο Κυπριακό ζήτησε από τους ηγέτες των εμπλεκομένων μερών ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Στις συναντήσεις αυτές δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για το θέμα της Κύπρου.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ για τη συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον Κύπριο ηγέτη αναφέρεται ότι «οι συνομιλίες του εστιάστηκαν στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο γ.γ. εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προτάσεις που προωθήθηκαν στο περιουσιακό και ενθάρρυνε τη συνέχιση των προσπαθειών για αύξηση των συγκλίσεων στο σύνθετο θέμα – κλειδί. Ο γ.γ. επαναβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν την υπό κυπριακής ηγεσίας διαπραγματευτική διαδικασία».

Για τη συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Τούρκο πρόεδρο, σε ότι αφορά το Κυπριακό, τονίζεται ότι «ο Γενικός Γραμματέας ενεθάρρυνε την Τουρκία να συνεχίσει να βοηθά στη διατήρηση του μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού», ενώ στην ίδια ανακοίνωση της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού σημειώνεται ότι «ο Γ.Γ. εγκωμίασε τη διπλωματική ηγεσία και την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής».

Ανακοίνωση είχε δοθεί και μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπαν Κι-μουν την Κυριακή. Μεταξύ άλλων, υπογραμμιζόταν ότι «σε σχέση με το Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να βοηθά στη διατήρηση του μομέντουμ στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου το Σάββατο.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται κι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με ηγέτες ή αξιωματούχους των εμπλεκομένων μερών και θα παρακαθίσει σε σύσκεψη των στελεχών του ΟΗΕ που ασχολούνται με το ζήτημα της Κύπρου για ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων, καθώς και για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του ΟΗΕ.

πηγή-apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου