Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα αστοχία με τα καύσιμα


Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να προχωρήσει στην εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνη του πετρελαίου κίνησης είναι δύσκολη από κοινωνική άποψη, υπόσχεται, όμως, πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση προχωράει στην αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου για τη θέρμανση για να αποφύγει τη μαζική μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό και τον μεσαίο στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Ύστερα από δύο μεγάλες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ έχουμε οδηγηθεί σε έναν ιδιόμορφο στασιμοπληθωρισμό και η κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει τους στόχους της σε ό,τι αφορά την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Προχωράει, λοιπόν, στην αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης σαν αντισταθμιστικό μέτρο για να αποφύγει νέες περιπέτειες με τον ΦΠΑ.

Ύποπτη προχειρότητα

Το μέτρο της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με την υψηλότερη φορολογία του πετρελαίου κίνησης υπόσχεται, εκτός από μεγάλη αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, και πάταξη ενός πανίσχυρου κυκλώματος στον τομέα των καυσίμων, που έχει ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια ματιά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνει ότι χρόνο με το χρόνο περιορίζεται η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης, ενώ αυξάνεται με δυναμικό τρόπο η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Η εξήγηση είναι ότι με την ανοχή των αρμόδιων Αρχών πανίσχυρα κυκλώματα προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, με χαμηλότερη φορολογία, για να το διαθέσουν σαν πετρέλαιο κίνησης. Νέμονται έτσι ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς στη φορολογία του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Και ενώ χαιρετήσαμε τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση της κυβέρνησης, άρχισαν οι παρασκηνιακοί συμβιβασμοί με βασικό στόχο τη μερική έστω ικανοποίηση των αναγκών του κυκλώματος. Αντί να επιβληθεί εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με τη φορολογία του πετρελαίου κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου για την 1η Ιανουαρίου του 2011. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τα αναγκαία στοιχεία για να προχωρήσει στην καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους φτωχούς συμπολίτες μας, που θα θιγούν από την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.

Στην πραγματικότητα οι μόνοι που εξυπηρετούνται από αυτή την κυβερνητική απόφαση είναι οι διαχειριστές του κυκλώματος, οι οποίοι θα στοκάρουν πετρέλαιο θέρμανσης, σε χαμηλή τιμή, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και θα αρχίσουν να το διαθέτουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, βάζοντας στην τσέπη τη διαφορά στη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης που υποτίθεται ότι θα κατέληγε στο δημόσιο ταμείο.

Ανάλογα παιχνίδια παίχτηκαν και με την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβάλλεται στα καύσιμα, η οποία ανακοινώθηκε εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή της, επιτρέποντας στα κερδοσκοπικά κυκλώματα να δράσουν ανενόχλητα.

Με τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση Παπανδρέου οι θυσίες του ελληνικού λαού συντηρούν τα υπερκέρδη των παράνομων κυκλωμάτων που ελέγχουν την εμπορία και τη διανομή των καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου