Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Κατά της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος οι Έλληνες – Μικρότερους φόρους στα τσιγάρα ζητούν οι επαγγελματίες

Το 75% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη διατήρηση ξεχωριστών και ειδικά διαμορφωμένων χώρων για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κλπ, ενώ οκτώ στους 10 προτιμούν να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα της MRB για την Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, ένας στους τρεις καπνιστές απαντούν ότι αν απαγορευτεί πλήρως το κάπνισμα στα καταστήματα μαζικής εστίασης θα βγαίνουν λιγότερο σε αυτά τα μαγαζιά...


Αναφορικά με τους λόγους που θα ωθούσαν τους καπνιστές να κόψουν την συνήθειά τους, το 81% αναφέρει πως θα το έκοβε για λόγους υγείας, το 32% λόγω της τιμής των προϊόντων καπνού, ενώ μόνον το 4,7% αναφέρει την απαγόρευση του καπνίσματος.
Η τιμή πάντως φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα, λόγω της αύξησης της φορολογίας, ένας στους πέντε καπνιστές προτίμησαν κάποια φθηνότερη μάρκα ή επέλεξαν να κάνουν καπνό.

Οι περιπτεριούχοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων έχουν οδηγήσει σε μείωση της κερδοφορίας από τα είδη καπνού έως και 67% και σε μείωση του τζίρου έως και 30%. Το 95% μάλιστα δηλώνει ότι οι αυξήσεις στα τσιγάρα έχουν επηρεάσει την οικονομική τους κατάσταση, ενώ το 79% ανησυχεί πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί εφόσον εφαρμοστούν τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του καπνίσματος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων, Ιωάννης Πλακόπουλος, χαρακτήρισε «αναποτελεσματικές» τις τελευταίες ανατιμήσεις και ζήτησε τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των καπνικών προϊόντων από το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως υπογράμμισε, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης, θα περιορίσει τη ζήτηση για φθηνότερα τσιγάρα, στριφτά, λαθραία, με αποτέλεσμα και το κράτος να μη χάνει έσοδα και το λιανεμπόριο να μην απειλείται με αφανισμό, αφού έχει ήδη εκμηδενιστεί το περιθώριο κέρδους του.

Από τα ευρήματα της έρευνας της MRB, το 72% των περιπτεριούχων κρίνει αρνητικά τη διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις αυξήσεις στη φορολογία/τιμές των τσιγάρων, κατά τους τελευταίους έξι μήνες και μόλις το 20% θετικά. Την ίδια ώρα, το 54% κρίνει αρνητικά την αντίστοιχη διαβούλευση με το Υπουργείο Υγείας και το 31% θετικά.

Επιπλέον το 12% απάντησε ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, τους έχουν προσεγγίσει περισσότερες φορές απ’ ότι στο παρελθόν για τους προωθήσουν λαθραία τσιγάρα. Στην ερώτηση, τι θα συμβεί στην επιχείρησή τους, σε μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, 56% απάντησε ότι θα μειωθεί ο τζίρος τους και 43% ότι θα κλείσει η επιχείρησή τους.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου