Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Η σημασία των ασφαλιστικών αλλαγών

Του Γιώργου Κύρτσου από την citypress.gr

Η κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πολιτική και κοινωνική πίεση, όλα δείχνουν, όμως, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο σε ευρύτερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα...
Χαμένη δεκαετία

Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κόστος της χαμένης δεκαετίας, στη διάρκεια της οποίας έπρεπε να είχαν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Από την περίοδο των προτάσεων Σημίτη - Γιαννίτση το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να βάλει κάποια τάξη για να περιοριστεί το ασφαλιστικό έλλειμμα, που συντηρεί τη δυναμική αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο φόβος του πολιτικού κόστους, ο πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, η συντεχνιακή λογική των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι υπερβολές της ελληνικής Αριστεράς, η αντιπαραγωγική στάση των περισσότερων ΜΜΕ στάθηκαν εμπόδιο στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι φτάσαμε στις σημερινές βίαιες αλλαγές, που επιβλήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από τους πιστωτές του ελληνικού Δημοσίου.

Τα θετικά σημεία

Τα θετικά σημεία που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοψίζονται κατά την άποψή μας ως εξής:

Πρώτον, καταργούνται ορισμένες υπερβολικές ευκολίες που έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και δεν συναντώνται στα σύγχρονα ασφαλιστικά συστήματα των πιο αναπτυγμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, οδηγούμαστε για πρώτη φορά σε ένα θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ύστερα από τετραετίες πολιτικής φλυαρίας θα εφαρμοστούν επιτέλους κάποιοι νέοι κανόνες και θα έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε το δημοσιονομικό, οικονομικό αποτέλεσμα.

Τρίτον, δημιουργείται ένα καλό προηγούμενο για όποιες μελλοντικές παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες. Από εδώ και πέρα θα είναι δυνατές διορθωτικές κινήσεις στη βάση του νέου ασφαλιστικού συστήματος και όχι στις συνθήκες του διαχειριστικού χάους που κυριαρχεί μέχρι σήμερα.

Τα αδύνατα σημεία

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα που προωθούν η κυβέρνηση Παπανδρέου και η τρόικα έχουν και αρκετά αδύνατα σημεία. Ο υπολογισμός του δημοσιονομικού, οικονομικού αποτελέσματος γίνεται κατά προσέγγιση, εάν κρίνουμε από την ευκολία με την οποία αλλάζει τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Είναι, επίσης, πολύ πιθανό να επιβαρυνθεί το σύστημα το 2010 γιατί δεν υπάρχει ειδική πρόνοια περιορισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκείνων που ήδη έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους με βάση τους κανόνες του παλαιού συστήματος. Δημιουργούνται, επίσης, οι προϋποθέσεις για μία μελλοντική σύγκρουση των ασφαλιστικών γενεών, καθώς τα περισσότερα βάρη φορτώνονται στις πλάτες των νέων ασφαλισμένων.

Είναι πολύ πιθανό να στραφούν, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, εναντίον της προηγούμενης γενιάς, που φρόντισε να κατοχυρώσει τα ασφαλιστικά της δικαιώματα σε βάρος τους.

Η βασική αδυναμία των αλλαγών στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα έχει να κάνει με την πολιτική μέθοδο εφαρμογής τους. Ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 μοιράζοντας απλόχερα εγγυήσεις για τα δικαιώματα και τα προνόμια των ασφαλισμένων.

Στη συνέχεια επικαλέστηκαν τα ήδη γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα για να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να αρχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες, που μειώνουν τις συντάξεις από 25% έως 35%. Αυτοί οι πολιτικοί ελιγμοί συμβάλλουν στην κλιμάκωση της κρίσης αξιοπιστίας που διέρχεται το πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου