Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - «Ναι» σε όσες χώρες θέλουν μεταλλαγμένα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα προτάσεις με στόχο την απεμπλοκή των πολύ αμφιλεγόμενων αιτημάτων για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στην Ευρώπη, δίνοντας στα κράτη που το θέλουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν ή να περιορίζουν ευκολότερα τις καλλιέργειες αυτές. «Το σώμα των επιτρόπων υιοθέτησε τις προτάσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα υγείας Φρεντερίκ Βενσάν...

Με την πρότασή τους οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν να μεταρρυθμίσουν τις σημερινές περίπλοκες διαδικασίες έγκρισης καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων φυτών οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην δίνεται πλέον εδώ και χρόνια πράσινο φως στην Ευρώπη για τέτοιες καλλιέργειες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται ωστόσο σε Βόρεια και Νότια Αμερική.

Η κατάσταση αυτή εξηγείται από τις ανησυχίες της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, ιδιαίτερα για τον κίνδυνο τα γενετικά τροποποιημένα φυτά να «μολύνουν» τα άλλα, και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η νέα πρόταση των Βρυξελλών έχει στόχο να δίνει στα κράτη που δεν θέλουν τα συγκεκριμένα προϊόντα την ελευθερία να απαγορεύουν ή να περιορίζουν στην επικράτειά τους τις καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, έστω κι αν
οι καλλιέργειες αυτές έχουν πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ.
Για να το κάνουν αυτό, δεν θα χρειάζεται πλέον να ενεργοποιούν μια περίπλοκη ευρωπαϊκή διαδικασία εξαίρεσης που πρέπει να δικαιολογείται με υγειονομικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια.

Σε αντάλλαγμα, η Επιτροπή τους ζητάει να πάψουν να μπλοκάρουν τις εγκρίσεις καλλιεργειών που ζητούν πολυεθνικές εταιρείες.

πηγή-tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου