Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Oσοι κοιμούνται λίγο... κινδυνεύουν

Oι κακές συνήθειες βλάπτουν. Ακόμα και όταν αφορούν τον ύπνο, μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουόρικ και της Νάπολης, όταν κάποιος κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να πεθάνει πρόωρα. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι... οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν και επαναξιολόγησαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών μελετών στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία εντός περιόδου περίπου 25 ετών. Τα στοιχεία αφορούν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Επίσης, αναλύθηκαν και τα δεδομένα που αφορούσαν τον θάνατο εκατό χιλιάδων ατόμων.

Οπως διαπιστώθηκε όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν κατά 12% αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν από έξι έως οκτώ ώρες ημερησίως.
Επίσης η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και αυτοί που κοιμούνται περισσότερες από εννιά ώρες κάθε βράδυ έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Γενικότερα η διάθεση να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου αλλά πιθανή ένδειξη κάποιας ασθένειας.

Τάση μείωσης του ύπνου

Οπως αναφέρει στο πόρισμα που συνοδεύει τη μελέτη ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, Φραντσέσκο Καπούτσιο, «στη σύγχρονη κοινωνία παρατηρείται τάση μείωσης της διάρκειας του ύπνου και ενίσχυσης των ωρών εργασίας. H διάρκεια του ύπνου επηρεάζεται από πολλούς, μεταξύ των οποίων και περιβαλλοντικούς, παράγοντες. Οπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των στοιχείων, η ανθρώπινη υγεία ωφελείται περισσότερο όταν ο ύπνος κυμαίνεται ανάμεσα σε έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τα καρδιακά νοσήματα, την υπέρταση, την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

πηγή-kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου