Οι κομμένοι, οι τσιμπητοί και οι φυτευτοί στις λίστες
Η μεγάλη της Ρηγίλλης «σφαγή»
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ - Β. ΧΙΩΤΗΣ από το vima.gr Κυριακή 19 Μαρτίου 2000
Η περίπτωση του πολιτευτή κ. Κ. Τσιάρα που χρειάστηκε να στείλει τα «πούλμαν της οργής» στη Ρηγίλλης για να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Νομό Καρδίτσας δεν είναι η μοναδική. Ο εν λόγω πολιτευτής είχε καταταγεί πρώτος στην προτίμηση των μελών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή του, αλλά όταν ανακοινώθηκε ο συνδυασμός του κόμματός του είδε να μένει έξω από αυτόν και να περιλαμβάνονται αντ' αυτού συνυποψήφιοί του που είχαν λάβει λιγότερες ψήφους...
Ανάλογη εμπειρία δοκίμασαν εν όψει των εκλογών της 9ης Απριλίου και άλλα περίπου 300 κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας από όλη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για φιλόδοξους νέους στην πλειονότητά τους πολιτευομένους, οι οποίοι γνώρισαν στην πράξη τι σημαίνει εσωκομματική δημοκρατία εν Ελλάδι. Και το γνώρισαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ηγεσιών των κομμάτων τους να συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές που οργάνωσαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα προκειμένου υποτίθεται να επιλέξουν τα κομματικά τους μέλη αυτούς που ήθελαν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια.
Στις εσωκομματικές αυτές εκλογές εκτέθηκαν περίπου 450 στελέχη του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Και εξ αυτών μόνον 163 περιλήφθηκαν τελικώς στις λίστες των δύο μεγάλων κομμάτων, στις οποίες «φυτεύτηκε» ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός υποψηφίων οι οποίοι δεν μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν την ψήφο των ομοϊδεατών τους, αφού είχαν «προσβάσεις» στα υψηλά κλιμάκια και εξασφαλισμένες θέσεις στους συνδυασμούς.
Η Νέα Δημοκρατία διεξήγαγε εσωκομματικές ψηφοφορίες σχεδόν στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών, αλλά το αποτέλεσμά τους έγινε σεβαστό μόνο σε πέντε νομούς (Αρκαδία, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Χαλκιδική και Φωκίδα), στους οποίους πλην των μελών της τελευταίας Βουλής που είναι αυτοδίκαια υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια μπήκαν όσοι πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Τα μέλη του ΠαΣοΚ κλήθηκαν να ψηφίσουν για τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος σε 25 εκλογικές περιφέρειες και η ετυμηγορία τους εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος μόνο σε τέσσερις νομούς (Αρτα, Βοιωτία, Χανιά και Λασίθι), στους οποίους τα ψηφοδέλτια απαρτίζονται από τους εκλεγμένους το 1996 και τους πρώτους των εσωκομματικών.
Αλλά και στις λίγες περιφέρειες στις οποίες ακολουθήθηκε η βούληση των οργανωμένων οπαδών των δύο κομμάτων αυτό έγινε για λόγους διατήρησης «εσωκομματικών ισορροπιών». Δικαιολογίες για το «λεπίδι» που έπεσε «κεντρικά» προβάλλονται αρκετές. Οπως για παράδειγμα ότι «ορισμένοι από τους νυν βουλευτές έσπρωχναν ακίνδυνους για τους ίδιους υποψηφίους προκειμένου να αποκλείσουν ικανότερους που θα απειλούσαν την έδρα τους». Και έτσι αν είναι τα πράγματα δείχνει ότι τα κόμματα απέχουν πολύ από το να γίνουν δημοκρατικά διαρθρωμένοι οργανισμοί.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έγινε η μεγαλύτερη «σφαγή», καθώς οι περισσότεροι που περιλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια ήταν εκτός των εσωκομματικών διαδικασιών, αφού υπήρξαν παράλληλες προτάσεις από τα πολιτικά και κοινωνικά συμβούλια, στα οποία, ωστόσο, δεν έγινε κανενός είδους ψηφοφορία.
Στην Α' Πειραιώς δεν συμπεριλήφθηκε κανένας από τους επτά που συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές, στις οποίες κατετάγησαν πρώτοι οι κκ. Π. Μάλαγας, Κ. Μανωλάκος και Ν. Πηρούνιας. Ολες οι κενές θέσεις του ψηφοδελτίου καλύφθηκαν με «έξωθεν παρεμβάσεις». Το ίδιο συνέβη και στη Σάμο, όπου, εκτός του νυν βουλευτή κ. Κ. Καραμηνά, «κόπηκε» και ο μοναδικός υποψήφιος κ. Β. Παυλίδης, ο οποίος είχε ψηφιστεί από 53 συντοπίτες του νεοδημοκράτες. Στη Β' Αθηνών, εκτός του πρώτου κ. Χ. Τομπούλογλου, ο οποίος αποσύρθηκε, παραλείφθηκαν ο όγδοος κ. Α. Δάφνης και ο ένατος κ. Π. Τσώνης, ενώ περιλήφθηκε ο δέκατος κ. Ι. Νικολάου, παρ' ότι είχε πάρει λιγότερες ψήφους. Στη Β' Πειραιώς προτιμήθηκαν οι τρεις πρώτοι και ο έκτος κ. Ι. Τραγάκης, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής και υπερπήδησε τους κκ. Μ. Καλαϊτζάκη και Π. Σαμόλη. Στο υπόλοιπο Αττικής επίσης, εκτός των δύο πρώτων, μπήκε στο ψηφοδέλτιο και ο δήμαρχος Λαυρίου κ. Σ. Παπασταυρόπουλος, ο οποίος κατετάγη έβδομος. Για χάρη του, αλλά και άλλων υποψηφίων που είχαν προσβάσεις στη Ρηγίλλης, κόπηκαν η κυρία Σοφία Ράπτη, οι κκ. Γ. Χούνδρας, Αθ. Αυγερινός και η κυρία Γεωργία Στουραΐτου που είχαν λάβει περισσότερες ψήφους.
Ακόμη μεγαλύτερες «σφαγές» έγιναν σε πολλούς νομούς της περιφέρειας, στους οποίους το ενδιαφέρον για να μπουν στα ψηφοδέλτια ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Στην Ευρυτανία επελέγη ο τέταρτος στην κατάταξη κ. Β. Τσίπρας, αν και συγκέντρωσε την προτίμηση λιγότερων μελών του κόμματος από τους κκ. Α. Παπασπύρου, Δ. Χρυσικό και Γ. Χαλκιά. Στην Αργολίδα περιλήφθηκε μόνο ο τρίτος, πρώην δήμαρχος Ναυπλίου κ. Γ. Τσούρνος και όχι οι κκ. Ε. Παπανικολάου και Σ. Ζέρβας που ήταν σαφώς υψηλότερα στις προτιμήσεις των κομματικών μελών. Στην Αρτα επελέγησαν ο δεύτερος κ. Μ. Σακκάς και ο τέταρτος κ. Γ. Παπαδημητρίου και «κόπηκαν» ο πρώτος και ο τρίτος κκ. Γ. Παπαγεωργίου και Γ. Παπαβασιλείου.
Στην Ηλεία ο όγδοος κ. Δ. Κρέστος άφησε έξω τον κ. Α. Μαρκόπουλο (ο οποίος επεχείρησε κινητοποίηση οπαδών του την Παρασκευή, αλλά δεν είχε την επιτυχία του κ. Τσιάρα), την πρώην βουλευτή κυρία Φρόσω Σπεντζάρη και τον κ. Δ. Φάσσο που είχαν λάβει περισσότερες ψήφους.
Στο Ηράκλειο έμεινε εκτός ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μ. Νηστικάκης που ήταν δεύτερος και προτιμήθηκε ο τρίτος κ. Γ. Αγγελάκης. Στα Γιάννενα για τον πέμπτο, πρώην βουλευτή κ. Κ. Χαραλαμπόπουλο έμειναν έξω οι κκ. Χ. Παντούλας και Α. Μπιστόλης.
Στην Καβάλα «μπήκε τσιμπητή» η τρίτη, κυρία Παρασκευή Δημοπούλου, και «κόπηκαν» οι δύο πρώτοι κκ. Θ. Μαρκόπουλος και Αχ. Καραγκιοζόπουλος (πρώην βουλευτής ο δεύτερος). Το ίδιο και στην Πρέβεζα με τον κ. Γ. Γερασίμου που υπερπήδησε τους κκ. Ι. Γκογκοζώτο και Χ. Ματσίρα. Στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας μπήκαν οι τέσσερις πρώτοι, ο υιός του έκτου στην κατάταξη κ. Α. Ζαΐμη που απεσύρθη για το τέκνο του και η δέκατη, κυρία Κυριακή Ρογδάκη.
Στη Ροδόπη και στη Χίο δεν συμπεριλήφθηκαν οι πρώτοι κκ. Θ. Τσάκωνας και Π. Βρουλής αντίστοιχα. Το ίδιο και στη Λακωνία με τον κ. Α. Σταματάκο. Στην Κοζάνη «κόπηκαν» ο δεύτερος κ. Χ. Φούντογλου και ο τέταρτος κ. Θ. Κουκουλέτας για χάρη του τρίτου κ. Κ. Σανίδη και του πέμπτου κ. Φ. Γκούπα. Το ίδιο ακριβώς και στις Κυκλάδες, όπου έμειναν εκτός οι κκ. Α. Φιορεντίνος και Ν. Ιμελος και «μπήκαν» οι κκ. Τρ. Τριανταφυλλίδης και Ε. Τέλογλου. Οπως και στην Πέλλα που συμπεριλήφθηκαν οι κκ. Χ. Μπίνος και Αθ. Λαμπρόπουλος και όχι οι κκ. Ι. Γκλαβάκης και Ε. Βουλγαρίδης.
Στη Μαγνησία εκτός των δύο πρώτων περιλήφθηκε ο έκτος κ. Κ. Χαλέβας. Στη Λάρισα έμεινε εκτός ο κ. Ε. Σιόντας, όπως στη Λέσβο ο κ. Π. Βαμβουρέλλης και στη Μεσσηνία ο κ. Π. Δικαίος. Στα Δωδεκάνησα «κόπηκε» η δεύτερη κυρία Νόρα Απέργη και είναι υποψήφιοι ο τρίτος κ. Γ. Νισύριος και ο τέταρτος κ. Β. Χρύσης. Φαινόμενα παράλειψης των συμμετεχόντων στις εσωκομματικές εκλογές υπάρχουν και σε αρκετές ακόμη περιφέρειες, στις οποίες επελέγησαν μεν ο πρώτος ή οι πρώτοι στην κατάταξη προτίμησης των κομματικών μελών, πλην όμως προστέθηκαν άλλοι οι οποίοι δεν ψηφίστηκαν.
Οι δύο στους τρεις πασόκους έχασαν
Στις προκριματικές εκλογές που έγιναν μεταξύ των μελών του ΠαΣοΚ συμμετείχαν 96 στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και εξ αυτών τη χαρά του υποψηφίου γεύθηκαν τελικώς μόνο 36, ενώ οι υπόλοιποι είτε δεν χώρεσαν είτε «κόπηκαν» διότι κάποιοι άλλοι, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, επί παραδείγματι, αλλά και αρκετές γυναίκες ή άλλοι θεωρούμενοι «διευρυνσίες» είχαν το «προνόμιο» να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια ως «αριστίνδην».
Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν άνευ λόγου αφού δεν περιλήφθηκε στις λίστες κανένας από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία, καθώς τα ψηφοδέλτια καλύφθηκαν από τους νυν βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, και ίσχυσε η ποσόστωση των μουσουλμάνων.
Στην Πιερία έμεινε εκτός ο πρώτος κ. Σ. Γκούνας και περιλήφθηκαν οι τρεις επόμενοι κ. Αθ. Μπάσδρας, Κ. Παπαδόπουλος και Χ. Καραφουλίδης. Στη Δράμα κόπηκε ο τρίτος κ. Μ. Χαραλαμπίδης και περιλήφθηκε ο τέταρτος κ. Π. Παπαδόπουλος. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν θα είναι υποψήφιος ο δεύτερος κ. Θ. Κουτσομπίνας, ενώ θα είναι ο τρίτος κ. Ε. Λαμπρακάκης και ο τέταρτος κ. Χ. Κοκκινοβασίλης. Το ίδιο στην Ηλεία, με «κομμένο» τον τρίτο κ. Γ. Νικολακόπουλο, αλλά εντός του ψηφοδελτίου τον επόμενο κ. Γ. Χρονόπουλο. Στην Αχαΐα, μετά την πρώτη στην ψηφοφορία, επελέγη ο πέμπτος κ. Δ. Πεφάνης και έμειναν έξω η κυρία Μαρία Κυριακοπούλου και οι κκ. Αθ. Κανελλόπουλος και Α. Τριανταφυλλόπουλος που είχαν πάρει περισσότερες ψήφους.
Στην Πρέβεζα από τον μακρό κατάλογο των υποψηφίων επιλέχθηκε ο πρώτος κ. Κ. Κωνής, αλλά οι επόμενοι είδαν να μπαίνει από το «παράθυρο» ο κ. Ι. Τσεκούρας. Το ίδιο και στην Κοζάνη, όπου μπήκαν μεν οι δύο πρώτοι και παραλείφθηκαν οι υπόλοιποι για χάρη κάποιων «φυτευτών». Στα Δωδεκάνησα «κόπηκε» ο δεύτερος κ. Ε. Θεοδωρίδης και χρίστηκε υποψήφιος ο τρίτος κ. Μ. Μαύρος. Στο Ρέθυμνο, τέλος, δεν περιλήφθηκε κανένας από τους τρεις που συμμετείχαν στην ψηφοφορία κκ. Ε. Οθωνα, Ζ. Δραμουντάνη και Γ. Σκουλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου