Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Σημίτης: «Περικοπές δαπανών και όχι συντάξεων»

Κριτική στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης ασκεί με σημερινό του άρθρο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζοντάς τα «κοινωνικά άδικα», καθώς, όπως επισημαίνει το βάρος έπρεπε να πέσει στην περιστολή των μη μισθολογικών δαπανών...

Ο κ. Σημίτης –σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα»- καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να διορθώσει τις αδικίες και να επαναχορηγήσει την δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι περικοπές ήταν «μονόδρομος» για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν αισθητά με ειδική έρευνα σε κάθε υπουργείο εντός του 2010».

Ο πρώην πρωθυπουργός θέτει ως απαραίτητο όρο για την επιτυχία των μέτρων να πειστούν οι πολίτες ότι θα επιτευχθεί αναδιανομή του πλούτου και θα ανοιχθούν προοπτικές ανάπτυξης και χαρακτηρίζει καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Η έξοδος από την ευρωζώνη θα συνοδεύεται από την καθιέρωση της δραχμής ως νέου νομίσματος, με αρχική υποτίμησή της κατά 30% έναντι του ευρώ» αναφέρει και προβλέπει ότι κάτι τέτοιο «θα προκαλούσε καταστροφικούς κραδασμούς, μαζική έξοδο κεφαλαίων, απόσυρση των καταθέσεων με πιθανή συνέπεια την κατάρρευση της χρηματοδότησης της οικονομίας. Η οικονομία θα βρισκόταν πολύ γρήγορα σε πορεία συνεχώς επιτεινόμενης ύφεσης. Η κοινωνία θα διολίσθαινε σε χωρίς τέλος εξαθλίωση», καταλήγει ο κ. Σημίτης. 

πηγή-tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου