Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

«Κλείδωσε» ο «Καλλικράτης» στη Δυτική Μακεδονία


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

«Κλείδωσε» ο «Καλλικράτης» με δέκα δήμους στη Δυτική Μακεδονία, εκ των οποίων τέσσερις στο νομό Κοζάνης και από δύο στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.
Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παρουσία του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Μαρίας Παυλίδου, κατέληξε στην παραπάνω χωροταξική κατανομή και αναμένεται να υποβάλει και επισήμως την πρότασή του, στον Γιάννη Ραγκούση, σε συνάντηση που θα έχει μαζί του τις προσεχείς ημέρες...
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν ελήφθη κάποια απόφαση με την έννοια ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία, ωστόσο ήταν κυρίαρχη η άποψη του οργάνου για λίγους, ισχυρούς και βιώσιμους δήμους. Άλλωστε, το περιφερειακό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν αποφασίζει, όμως είναι σαφές ότι θα καταθέσει την πρότασή του στην κυβέρνηση. Μια πρόταση που είναι σύμφωνη και με το «κλίμα» που επικράτησε και στις εσωκομματικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο των τεσσάρων νομαρχιακών επιτροπών, όπου επίσης προκρίθηκαν οι τέσσερις δήμοι για το νομό Κοζάνης και από δύο για τους περιφερειακούς νομούς. Κατόπιν τούτων το τοπικό ΠΑΣΟΚ ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα και με την πρόταση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή έναν δήμο στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης, έναν στην Εορδαία, έναν στο Βόιο και έναν στα Σέρβια. Ο πρώτος δήμος θα περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Κοζάνης, Ελλησπόντου, Δ. Υψηλάντη, Ελίμειας και Αιανής. Ο δεύτερος δήμος θα περιλαμβάνει όλη την Εορδαία, δηλαδή τους δήμους Πτολεμαΐδας, Μουρικίου, Βερμίου, Αγίας Παρασκευής και την κοινότητα Βλάστης. Ο τρίτος δήμος θα περιλαμβάνει τους δήμους Σιάτιστας, Ασκίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου και την κοινότητα Πενταλόφου και το τρίτος δήμος θα περιλαμβάνει τους δήμους Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και την κοινότητα Λιβαδερού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η το αυτοδιοικητικό στέλεχος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Μαρία Παυλίδου, που παραβρέθηκε και μίλησε στη συνεδρίαστη του περιφερειακού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στον «Π» με σαφήνεια ότι «προσωπικές πολιτικές δεν χωράνε» στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα σε κάθε παράγοντα «που θέλει να «νοθεύσει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για τον Καλλικράτη». Σαφής ήταν και ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Κυτίδης, ο οποίος με δήλωσή του στον «Π» ξεκαθάρισε ότι «η πρόταση που θα μεταφέρουμε εμείς στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα περιλαμβάνει λίγους, ισχυρούς και βιώσιμους δήμους. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση δεν συνάδει με τη φιλοσοφία που έχουμε για μια τολμηρή ανασυγκρότηση του κράτους».
Η Μ. Παυλίδου δήλωσε στον «Π» ότι «δεν υπήρξε απόφαση για αριθμός δήμων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο». Εμμέσως παραδέχτηκε ότι κυριάρχησε το χωροταξικό στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «χτες εδώ στην Κοζάνη ήταν η τελική φάση, όπου τέθηκαν στο τραπέζι κάποια άλλα ζητήματα πέρα τα πολιτικά ζητήματα για τα οποία οι κοινωνίες ήταν ώριμες και σύμφωνες. Επίσης και οι αυτοδιοικητικοί στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ δέχτηκαν να «αυτοκαταργηθούν». Δηλαδή δέχτηκαν ότι οι 1.034 δήμοι είναι πάρα πολλοί και πρέπει να μειωθούν στο ένα τρίτο. Για όλα αυτά στο προηγούμενο διάστημα της διαβούλευσης, βεβαίως υπήρξαν διάφορες απόψεις».
Σε ερώτηση του «Π» αν θα υποκύψει η κυβέρνηση σε κάθε λογής πιέσεις παραγόντων, που δεν θα οδηγούσαν τελικά σε τόση δραστική μείωση των δήμων, η Μ. Παυλίδου, απάντησε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πρυτανεύσει το δημόσιο συμφέρον και όχι οι προσωπικές στρατηγικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου