Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Τι είναι το ΔΝΤ

Απόσπασμα από το ρεπορτάζ της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ από τον adesmeyto.gr

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας διεθνής Οργανισμός, ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί.
Ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 στην Ουάσιγκτον, κατόπιν...
συνομολόγησης 39 χωρών, αν και η θέσπισή του είχε προπαρασκευαστεί, ενάμιση χρόνο πριν, κατά τη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοδοτική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στο Μπρέτον Γουντς, του Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ.
Έδρα του Οργανισμού ορίσθηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής, ενώ αρχικός του στόχος ήταν η αποτροπή της επανάληψης μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως εκείνης του μεγάλου κραχ της δεκαετίας του '30.

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
Με το ΔΝΤ να «καραδοκεί» καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκε η Οικονομία μερικών εκ των δεκάδων άλλων χωρών που στο παρελθόν ζήτησαν την αρωγή του διεθνούς οργανισμού…
* ΤΟΥΡΚΙΑ (αρχές 2007):
Το ΔΝΤ ζήτησε υποτίμηση του νομίσματος, πάγωμα μισθών και δημοσίων δαπανών, καθώς και κεντρικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.
* ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (1999, 2001, 2005):
Ζητήθηκε περικοπή δημοσίων δαπανών και αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων.
* ΙΣΛΑΝΔΙΑ (Νοέμβριος 2009):
Επήλθε μείωση κατά 10% των δαπανών των υπουργείων και αύξηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες των επιτοκίων χορηγήσεων.
* ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Νοέμβριος 2008):
Μετά τη δανειοδότηση η χώρα αύξησε το ΦΠΑ από 20% σε 25%, οι συντάξεις αναπροσαρμόστηκαν, ο 13ος και 14ος μισθός καταργήθηκε, πάγωσαν μισθοί και συντάξεις, ελαστικοποιήθηκε η αγορά εργασίας κ.ά.
* ΛΕΤΟΝΙΑ (2008)
Το ΑΕΠ της έχει υποχωρήσει κατά 24%, οι συντάξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου