Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Δημιουργήστε το δικό σας avatar και νικήστε τις αδυναμίες σας!

O Jesse Fox, ερευνητής στο τμήμα Virtual Human Interaction Lab στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στα πλαίσια μιας νέας μελέτης που συνέταξε, διαπίστωσε πως τα άτομα που δημιουργούν αυτοματοποιημένα είδωλα στον υπολογιστή βασισμένα στην εμφάνισή τους, καταφέρνουν μέσω αυτών να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να νικήσουν αρκετές αδυναμίες τους.
Για παράδειγμα σε ένα από τα πειράματα που έγιναν όταν τα άτομα είδαν τους ψηφιακούς εαυτούς τους να τρέχουν σε ένα διάδρομο...
γυμναστηρίου, έφυγαν από το εργαστήριο θέλοντας να ασκηθούν. Κατά μέσον όρο, οι άνθρωποι αυτοί έκαναν άσκηση διάρκειας μιας ώρας.
«Εάν έβλεπαν κάποιον άλλον να τρέχει δεν θα ήθελαν να το κάνουν και αυτοί. Τώρα όμως που είδαν τους εαυτούς τους η πλειοψηφία θέλησε να τρέξει και αυτή» δήλωσε ο Fox επί του θέματος.
Σε άλλο πείραμα που έγινε οι εικονικοί χαρακτήρες έτρωγαν φαγητό ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία τους και απεικονιζόντουσαν να παχαίνουν όσο κατανάλωναν ποσότητες. Οι άνθρωποι βλέποντας τα avatars τους να υπόκεινται τις συνέπειες από τέτοιου είδους διατροφή άλλαξαν όλοι τις διατροφικές του συνήθειες προς το καλύτερο.
Ο ερευνητής θεωρεί πως εκτός από την καθοδήγηση των συμμετεχόντων στις διατροφικές του συνήθειες και στη διαμόρφωση της εξωτερικής τους εμφάνιση, η το πρόγραμμα των ψηφιακών ειδώλων θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ανθρώπους που «πάσχουν» από έλλειψη αυτοσεβασμού, όπως οι ανορεξικές γυναίκες.
Το είδωλο αυτών των γυναικών, θα μπορούσε να «ζευγαρωθεί» εικονικά με ένα αντίστοιχο αντρικό, ώστε να νιώσουν καλύτερα με το σώμα τους και να καταφέρουν να καταπολεμήσουν την ασθένειά τους. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στην καταπολέμηση διάφορων καταχρήσεων όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά και όσοι έχουν συμμετάσχει στα συγκεκριμένα πειράματα έχουν καταφέρει να πετύχουν προσωπικούς στόχους που διαφορετικά δεν θα τα κατάφερναν.

πηγή-tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου