Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ένα αδιάφορο like…


Του Στέλιου Φούντογλου 

Είμαστε λοιπόν η γενιά του διαδικτύου. Όλη μας η πενιχρή ζωή (λόγω οικονομικής κρίσης) εξαρτάται και διαμορφώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε "επισυνάψει" την καθημερινότητά μας στην ακατάπαυστη ανάπτυξη του ίντερνετ, καθηλωμένοι σε μια καρέκλα κοιτώντας να περνάνε οι ανούσιες ώρες της βαρεμάρας μας.

 Κρατάμε στα χέρια μας τα "έξυπνα κινητά" και συνεχίζουμε να εισχωρούμε στις ζωές των άλλων. Facebook, twitter είναι λίγα από τα περάσματα της καθημερινής ρουτίνας. Μικρές επαναστάσεις ξεκινούν, συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων δημιουργούνται που περιμένουν ένα like για να αισθανθούμε σημαντικοί.

-Σε παρακολουθώ στο facebook...

-Like έκανες;

Απόψεις, ειδήσεις, άλλες έγκυρες κι άλλες ουρανοκατέβατες, ανοίγματα ψυχής, μπηχτές, ζήλειες, τραγούδια είναι λίγα από τα χιλιάδες post που κάνουμε στο βιβλίο των προσώπων, περιμένοντας την επιβεβαίωση του like!!!

Σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θεωρούμε πως είμαστε ασφαλής μέσα στην ψεύτικη γυάλα του κυβερνοχώρου. Εθισμένοι στην ξενόφερτη για εμάς ιδέα. Ποιος θα το περίμενε πως μια παρέα φοιτητών θα εφηύρε μια τόσο επαναστατική φόρμα κατάθεσης του ''εγώ'' μας.

Που πήγαν άραγε οι όμορφες στιγμές , οι ανθρώπινες στιγμές; Που πήγε η αληθινή επικοινωνία των ''mutual''; Δεν έχω απάντηση, μάλλον έχουμε πέσει στη παγίδα της τεχνολογίας, μάλλον κάποιοι ήθελαν να πέσουμε εκεί...

-Πόσους φίλους έχεις;

Friend request και ξεκινάμε.... 100, 200 και πάει λέγοντας. Μια συσσώρευση άγνωστων προσώπων που στην ζωή μας έξω από την «γυάλα» θα περνούσαν απαρατήρητοι. Όχι από κακία, αλλά από επιφυλακτικότητα και καχυποψία. Και συνεχίζουν να αυξάνονται τα ''συνοικέσια'' φιλίας.

Διάβαζα πριν λίγες μέρες σε blog πως σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Waterloo οι μοναχικοί άνθρωποι που καταφεύγουν στο facebook για να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να κάνουν φίλους, καταλήγουν να είναι ακόμη πιο μοναχικοί. Και θα με ρωτήσετε γιατί..... Αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει η έρευνα, γιατί η κακή διάθεση και τα ''μίζερα'' και καταθλιπτικά σχόλια εκνευρίζουν τους περισσότερους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου με αποτέλεσμα να απομακρύνονται ή να διαγράφουν αυτά τα άτομα.

Το συμπέρασμα λοιπόν αγαπημένοι μου ''mutual'' είναι πως καταφεύγουμε στο ''βιβλίο'' για να πνίξουμε τη μοναξιά μας, να απομακρύνουμε τους φόβους μας, να ενισχύσουμε τους πόθους μας. Και το αποτέλεσμα απλό... Μένουμε αποσβολωμένοι όταν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μόνοι μέσα στον φτιαχτό ''πλανήτη happy''. Ένα πλανήτη που το πιο δυνατό του όπλο είναι ένα απλό και αδιάφορο like....

Εις το επανιδείν....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου