Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνα της Eurostat καταρρίπτει τον μύθο των "μορφωμένων Ελλήνων".

 Η Eurostat δημοσίευσε πριν λίγες μέρες έρευνά της για το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας 25-64 χρονών που έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (το δικό μας Λύκειο) σε κάθε χώρα.
Από τις 32 χώρες του δείγματος, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση (μαζί με τα Σκόπια) με το 62,5% του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25-64 χρόνων να έχει τελειώσει το Λύκειο. Στην τελευταία θέση βρίσκουμε την Τουρκία με μόλις το 28,4% να έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εντύπωση προκαλούν τα μεγάλα ποσοστά χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Η Λιθουανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 92%, η Τσεχία τη δεύτερη με 91,9%, η Σλοβακία την τρίτη με 91%, η Εσθονία την τέταρτη με 89,2% και πάει λέγοντας.
Άλλο φαινομενικά παράδοξο είναι οι χαμηλές θέσεις χωρών με μεγάλη εκπαιδευτική παράδοση, που δρουν ως πόλοι έλξης εκατομμυρίων φοιτητών από όλο τον κόσμο, όπως Γαλλία που καταλαμβάνει την 23η θέση στη λίστα και το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στην 18η.  
Εμείς τουλάχιστον μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι περνάμε τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου–συνοδοιπόρους μας στην οικονομική κρίση, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Πηγή-lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου