Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κύριε Παπανδρέου, χάσατε και τις τρεις ζωές σας


Της Κλειώ Νικολάου από το aixmi.gr

Θυμάστε κάτι ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζαμε παιδιά; Όχι τα »play station» και τα »wii» που έχουν τα σημερινά παιδιά, αλλά το Super Mario π.χ. που όταν έχανες τις τρεις «ζωές» που είχες, το παιχνίδι τελείωνε! Φωτάκια ανάβανε, το παιχνιδάκι χαμογελούσε και σου έγραφε »Game Over»!


Ας θεωρήσουμε ότι η κυβέρνηση έχει τρεις ζωές, τρεις ευκαιρίες δηλαδή, που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Ποιος πιστεύει ότι δεν τις έχει χάσει;

Φυσικά, δε θα αναμασήσω την τσίχλα των προεκλογικών δεσμεύσεων, του «λεφτά υπάρχουν», του «θα πάνε φυλακή οι κλέφτες-φοροφυγάδες» κτλ. Γιατί τότε οι «ζωές» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του έχουν εξαντληθεί εδώ και 18 μήνες.

Θα πάω, όμως, στις δεσμεύσεις του Μνημονίου και της τρόικας. Όχι του Μνημονίου της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, των πεινασμένων μισθωτών και συνταξιούχων και των κατεστραμμένων επιχειρηματιών.

Θα πάω στο Μνημόνιο που η σημερινή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ο ίδιος, μας υποσχέθηκε ότι θα φέρει επενδύσεις, κοινωνική δικαιοσύνη, πάταξη της φοροδιαφυγής, εξυγίανση του δημόσιου τομέα (και όχι στραγγαλισμό των ικανών και παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς φυσικά υπάρχουν και αυτοί), εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων, δραματικές περικοπές των δημοσίων δαπανών και, φυσικά, όχι άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Μετρώ, λοιπόν, τις κυβερνητικές εξαγγελίες:

- Η εξαγγελία για περικοπή των δημοσίων δαπανών είναι το συντομότερο ανέκδοτο που έχουμε ακούσει. Ενδεικτικά θα αναφέρω το φιάσκο της ΔΕΘ για την οποία μετακινήθηκαν, με έξοδα του δημοσίου, χιλιάδες αστυνομικοί και δεκάδες υπουργοί για να μας ανακοινώσει από την «απονευρωμένη» Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάτι που παλαιότερα διέψευδε κατηγορηματικά: Χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Λες και δεν μπορούσαν να μας τα πουν από το Μαξίμου…

- Η εξαγγελία για εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων είναι από τις πιο πονεμένες ιστορίες, καθώς και την ώρα που μιλάμε τα Ταμεία ξεπουλάνε ακόμη και ομόλογα για να πληρώσουν συντάξεις, καθώς έχουν προ πολλού εξαντλήσει την κρατική επιδότηση του έτους.

- Η εξαγγελία για πάταξη της φοροδιαφυγής εξαντλήθηκε στον Τόλη Βοσκόπουλο.

- Η εξαγγελία για σύγκρουση με τις συντεχνίες εξαντλήθηκε στη «μη απελευθέρωση» των φορτηγών.

- Η εξαγγελία για περικοπές στο δημόσιο τομέα τείνει να γίνει μία εθελουσία έξοδος για τη δημιουργία μίας ακόμη φουρνιάς συνταξιούχων σε παραγωγικές ηλικίες.

- Η εξαγγελία για εργασιακή εφεδρεία εκτός του ότι δείχνει να είναι αντισυνταγματική, αφορούσε μέχρι προχθές 300 άτομα… Και τα νεότερα είναι ότι αφορά ανθρώπους που ούτως ή άλλως σε ένα ή δύο χρόνια βγαίνουν στη σύνταξη, οπότε απλά θα επιβαρύνουμε περαιτέρω τα ασφαλιστικά ταμεία!

- Η εξαγγελία για νέες επενδύσεις και ΕΣΠΑ υπάρχει μόνο σε δελτία Τύπου και σε δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών.

- Η εξαγγελία για υπουργούς που κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, αφορά στα υπόγεια και πλέον και υπέργεια «αλληλομαχαιρώματα» μεταξύ τους.

- Για την εξαγγελία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σας παραπέμπω στις τράπεζες που δε δίνουν ούτε ένα ευρώ εδώ και μήνες!

- Για την εξαγγελία «δε θα χρεοκοπήσουμε», σας παραπέμπω στα αμέτρητα δημοσιεύματα, στις δηλώσεις αξιωματούχων και στους χρηματιστηριακούς δείκτες που έχουν ήδη προεξοφλήσει αναδιάρθρωση.

- Την εξαγγελία ότι «δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα», την άφησα τελευταία για να μην τη συζητήσουμε, καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2012 με «βαριά» μέτρα.

Έτσι λοιπόν, οι Έλληνες δε νιώθουμε ότι ζούμε σε μία χώρα που αλλάζει πρόσωπο, αλλά σε μια χώρα που μας υποχρεώνει να υποδεχόμαστε στα σπίτια μας χαρτάκια που μας στέλνουν στην εφορία να πληρώσουμε διάφορα… ήδη πληρωμένα πράγματα, περιμένοντας να ακούσουμε μία Παρασκευή βράδυ (;) το «στάση πληρωμών».

Πραγματικά πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων θα περιόριζε τα έξοδά του για να πληρώσει τα «αμέτρητα χαράτσια» αν πραγματικά έβλεπε διάθεση για αλλαγή αυτού του σαθρού πολιτικού συστήματος που ενδιαφέρεται μόνο να ταΐζει ένα σαρκοφάγο κράτος! Πιστεύω ότι θα πλήρωνε αγόγγυστα αν πίστευε ότι εν τέλει δε θα χρεοκοπήσουμε!

Κύριε πρωθυπουργέ, ο μόνος λόγος που είμαστε στο ευρώ και δεν έχουν αλλάξει τις συνθήκες για να μας πετάξουν έξω άρον άρον, είναι αυτό που είπε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά τη συνάντησή σας: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα για ηθικούς λόγους! Και μεταφράζω, γιατί η κοινή μας πορεία τόσων ετών έχει δημιουργήσει ένα ηθικό δίλημμα στους Ευρωπαίους και, προς το παρόν, αυτοί αποδεικνύονται (μαζί και οι Γερμανοί που τους βρίζουμε) ότι τηρούν τις υποσχέσεις τους!

Γιατί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο;

Και όχι μόνο δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, αλλά ζούμε και σε ένα θέατρο του παραλόγου, με την κυβέρνηση να παραπαίει, με την Ελλάδα να απεργεί, τον πρωθυπουργό να μιλάει στο εξωτερικό για «διαρθρωτικές αλλαγές» τις οποίες προχωράμε (!!!) και με το υπουργείο Οικονομικών να πέφτει από τη μία «γκάφα» στην άλλη (βλ. αποχώρηση της τρόικας πριν από δύο εβδομάδες, αποπομπή μελών της Οικονομικής Επιτροπής στη Βουλή επειδή είπαν την αλήθεια (!), μέτρο των αποδείξεων, νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ! και πολλά άλλα).

Παράλληλα, οι υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων δεν αφήνουν καν τους τροϊκανούς να μπουν, μη γνωρίζοντας προφανώς ότι αν δεν έρθει η επόμενη δόση, δε θα πληρωθούν τον άλλο μήνα.

Οι μαθητές και οι φοιτητές κλείνουν σχολεία και Πανεπιστήμια –παρατηρήθηκαν ακόμη και βανδαλισμοί σε σχολεία, όπου κουκουλοφόροι σπάσανε τα πάντα αφήνοντας ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο κ. Λυμπερόπουλος των ταξί συνεχίζει να απειλεί με «πολιτικά πτώματα«  (εκεί έχει φτάσει το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης) και ο κ. Φωτόπουλος ευτυχώς έπαψε να απειλεί για κατέβασμα του διακόπτη της ΔΕΗ -καθώς ούτως ή άλλως, αν δεν πληρώσεις το χαράτσι, αγαπητέ Έλληνα, δε θα έχεις ρεύμα τον άλλο μήνα.

Εν τω μεταξύ, μέσα στα τόσα προβλήματα, το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι η απόλυση 30.000 συμβασιούχων, τονίζω το «συμβασιούχων», του δημόσιου τομέα, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή πρόνοια ή εξαγγελία προγράμματος για τους 400.000 Έλληνες του ιδιωτικού τομέα που έχουν χάσει τη δουλειά τους τους τελευταίους μήνες…

Μέσα σε αυτά, και πολλά ακόμα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει. Θα μου πείτε, το ξέρουμε. Προκύπτει όμως και ένα ερώτημα: Δεν υπάρχει η παραμικρή αισχύνη;

Game Over! λοιπόν, κύριε Παπανδρέου. Ο ελληνικός λαός σας έδωσε πολύ περισσότερες από τρεις «ζωές». Και τις χάσατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου