Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: "Κανένα πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου"


Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζει η χώρα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τόνισε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 13.15 το μεσημέρι.


Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν είναι η καταβολή της 6ης δόσης, αλλά το να πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει μια συνολική βιώσιμη λύση για το χρέος. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι, όπως κατέστη σαφές από όλους τους αρμόδιους αξιωματούχους στη διάρκεια του Eurogroup, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κανένας καταθέτης στον κόσμο δεν είναι περισσότερο διασφαλισμένος από τον Ευρωπαίο και, άρα, και τον Έλληνα καταθέτη, ενώ πρόσθεσε ότι οι περίφημες εγγυήσεις θα δοθούν μέσω έκδοσης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αξίας 880 εκατ. ευρώ.

Όpως μετέδωσε από το πρωί το protothema.gr, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους καλύπτουν τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων στις 13 Οκτωβρίου. Στις 14 του μηνός το δημόσιο θα επιχειρήσει να δανειστεί με έντοκα  γραμμάτια έως 2 δισ. ευρώ. Από αυτά πρέπει στις 22 του μηνός να καταβάλει τα 0,5 δισ. για συντάξεις του δημοσίου και να είναι σε ετοιμότητα να καλύψει  τυχόν ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων που θα πληρώνουν περί τα 2 δισ. στους συνταξιούχους άλλων  ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το τακτικό αποθεματικό  του προϋπολογισμού (περί τα 250 εκατ), είτε και το έκτακτο που υπολογίζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις πως ανέρχεται  σε περισσότερο από 1 δισ. αλλά και που προορίζεται  αποκλειστικά για θεομηνίες, απρόβλεπτες  και επείγουσες ανάγκες που δεν  μπορούν να καλυφθούν με κανένα άλλο τρόπο ή περικοπή.

Στην τελευταία  περίπτωση πάντως, πιθανότερο από  το να μπει χέρι στο έκακτο αποθεματικό, θεωρείται το ενδεχόμενο να μετατεθεί  κατά 15-45 μέρες ο χρόνος καταβολής  των μισθών στο δημόσιο ή/και  κατά 10-30 μέρες ο χρόνος πληρωμής των συντάξεων.

Ο κ. Βενιζέλος επίσης απηύθυνε έκκληση στους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης αλλά και στους πολίτες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των εφετεινών δημοσιονομικών στόχων.    "Παροτρύνω κοινωνία και δημόσια διοίκηση" να κάνουν το καλύτερο δυνατό, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι "το Eurogroup συζήτησε χθες για την Ελλάδα, αλλά με φιλικό τρόπο και όχι κατά της Ελλάδος

"Μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, τόνισε ο κ.Βενιζέλος. "Όλοι σέβονται την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή-protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου