Σάββατο 21 Μαΐου 2011

"Γενναία μέτρα εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεις εδώ και τώρα"

Γενναία μέτρα εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεις εδώ και τώρα ζητούν από την Αθήνα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που «ξορκίζουν» τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο νέος διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα, λέγοντας ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα εξυγίανσης, διαφορετικά «κάθε χρεωμένο κράτος που διασώζεται με εξωτερική βοήθεια, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες».

Ταυτόχρονα ο Βάιντμαν τάχθηκε εναντίον της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι κρύβει σοβαρούς κινδύνους και «σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».

Μάλιστα ο Γερμανός τραπεζίτης χαρακτήρισε «αντιπαραγωγική» τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, περί «ήπιας αναδιάρθρωσης». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είπε ο Βάιντμαν, θα ήταν αδύνατο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξακολουθήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο. Ακόμη, πρόσθεσε, η αναδιάρθρωση «δεν θα βελτίωνε την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, ούτε τις αναπτυξιακές της προοπτικές», στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, όπως επεσήμανε, μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων.

«Το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι σκληρό, αλλά απαραίτητο για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», παραδέχτηκε ο Βάιντμαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην εφημερίδα DerStandard, είπε ότι «οι Έλληνες έχουν δουλέψει σκληρά για να σταθούν στα πόδια τους, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

«Πρέπει πρώτα η Ελλάδα να παρουσιάσει τα απαιτούμενα αποτελέσματα, και έπειτα μπορούμε να συζητήσουμε για επιπλέον στήριξη», διαμηνύει η Λαγκάρντ ζητώντας «προπαντός ιδιωτικοποιήσεις» από την Αθήνα. Διαφοροποιείται, πάντως, από τον Βάιντμαν, καθώς δεν αποκλείει επιμήκυνση του χρέους με τη συναίνεση των πιστωτών της Ελλάδας.

Ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά τον τελευταίο χρόνο, μειώνοντας το έλλειμμα κατά 5%, αλλά τόνισε ότι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων «δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόοδος, η Αθήνα δεν αντιδρά αρκετά γρήγορα».

«Η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση» τόνισε η Λαγκάρντ, συνεχίζοντας πως οι έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασαν στο Eurogroup και Ecofin οι Ευρωπαίοι υπουργοί για τις αργές προόδους «επαρκούν αρχικά για να κινητοποιήσουν την Αθήνα να ξεκινήσει τις ιδιωτικοποιήσεις».

Το Παρίσι πιστεύει, σχετικά με την «ήπια αναδιάρθρωση» προς την οποία έδειξε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πως η επιμήκυνση που έχει ήδη εξασφαλιστεί για τα δάνεια της τρόικας είναι ήδη ένας συμβιβασμός, που καθιστά ακόμη πιο δικαιολογημένες τις απαιτήσεις της Ε.Ε. «να κάνει η Αθήνα τη δουλειά της».

«Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πολλούς όρους, ανασχεδιασμό, αναδόμηση, "ανα- το ένα, ανα- το άλλο", αλλά αυτό που σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί είναι αναδιάρθρωση» είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Η Γαλλία όμως είναι πρόθυμη να δεχτεί οποιαδήποτε κίνηση για το ελληνικό χρέος γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, συμπλήρωσε.

πηγή-madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου